Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza skrei
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:

1. Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem.

2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć filety. Obłożyć pokrojoną w plasterki cytryną i gałązkami tymianku. Skropić oliwą.

3. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. podawać z bagietką lub ugotowanym na sypko ryżem.

dorsz
Shutterstock

Nasza rada:

Do tej potrawy wybierz dorsza SKREI. To najlepszy gatunek tej ryby. Jest odławiany tylko w Norwegii i to jedynie od stycznia do kwietnia. Jego mięso jest śnieżnobiałe, niezwykle sprężyste i jędrne. Zawiera tylko 81 kalorii w 100 g. Jest bardzo dobrym źródłem białka, ale też m.in. kwasów omega-3. Kupisz go w hipermarketach Carrefour.

dorsz-skrei
SKREI to najlepszy gatunek dorsza. Można go kupić w hipermarketach Carrefour.