Te słodkie, maślane bułeczki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło. Możemy jeść je same, z owocami i konfiturami. Są wyśmienitym pomysłem na leniwe, weekendowe śniadanie. Jeżeli nie chcemy rano czekać, aż ciasto wyrośnie, możemy przygotować je dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki i rano w mgnieniu oka upiec przepyszne bułeczki.
Bułeczki maślane – przepis
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 70 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej
- 2-3 łyżki cukru
- 3 jajka
- ¾ łyżeczki soli
- 24 g świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
- Drożdże kruszymy i mieszamy z połową szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżami mąki. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Dwa jajka roztrzepujemy widelcem.
- W misce mieszamy mąkę, mleko, cukier, jajka, masło i sól tak, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Dodajemy drożdże i delikatnie mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
- Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy jajko, którym będziemy smarować bułeczki, wystarczy je roztrzepać widelcem. Możemy też przygotować kruszonkę. >PRZEPIS NA KRUSZONKĘ<
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem, możemy posypać je kruszonką i pieczemy w piekarniku w 180°C przez 15-20 minut.
Komentarze