Te słodkie, maślane bułeczki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło. Możemy jeść je same, z owocami i konfiturami. Są wyśmienitym pomysłem na leniwe, weekendowe śniadanie. Jeżeli nie chcemy rano czekać, aż ciasto wyrośnie, możemy przygotować je dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki i rano w mgnieniu oka upiec przepyszne bułeczki.

Bułeczki maślane – przepis

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 70 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • ¾ łyżeczki soli
  • 24 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże kruszymy i mieszamy z połową szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżami mąki. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Dwa jajka roztrzepujemy widelcem.
  3. W misce mieszamy mąkę, mleko, cukier, jajka, masło i sól tak, aby uzyskać gładkie ciasto.
  4. Dodajemy drożdże i delikatnie mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  5. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy jajko, którym będziemy smarować bułeczki, wystarczy je roztrzepać widelcem. Możemy też przygotować kruszonkę. >PRZEPIS NA KRUSZONKĘ<
  7. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem, możemy posypać je kruszonką i pieczemy w piekarniku w 180°C przez 15-20 minut.