Składniki na 6 porcji:

Biały mus: cytryna l łyżka cukru, 2 żółtka, 150 g białej czekolady, 250 ml kremówki

Ciemny mus: łyżka startego imbiru l łyżka cukru, 2 żółtka, 150 g gorzkiej czekolady, 250 ml kremówki

Do tego: maliny, cukier puder

Przygotowanie:

1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obrać ze skórki i wycisnąć sok. Zagotować go z cukrem oraz skórką z cytryny. Przecedzić przez sitko i wystudzić. 

2. Żółtka ubić z syropem cytrynowym. Dodać białą czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i ubitą na sztywno kremówkę. Mus rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

2. Imbir zagotować z cukrem oraz 3 łyżkami wody. Przecedzić przez sitko i wystudzić. Żółtka ubić z syropem imbirowym. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz ubitą na sztywno kremówkę. Ciemny mus rozlać na biały. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Deser udekorować malinami, oprószyć cukrem pudrem.

Możesz też wylać najpierw czekoladowy mus, a następnie waniliowy.