Dżem marchewkowy - składniki

  • 1 kg marchwi
  • 1 litr wody
  • szklanka cukru
  • 1 pomarańcza

Dżem marchewkowy - przepis

Marchew obieramy i kroimy w poprzek na duże kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy, a do marchwi dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Blendujemy całość na gładką masę. Następnie przekładamy ją do dużego garnka lub specjalnej patelni do smażenia konfitur. Dodajemy cukier i sok z połowy pomarańczy. Gotujemy aż dżem zgęstnieje, co chwilę go mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, szczelnie je zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. 

Dżem marchewkowy to świetny dodatek do wielu potraw i deserów. Możesz go wykorzystać do ciasta marchewkowego, jako nadzienie do babeczek, a także do płatków śniadaniowych, musli lub owsianki, do pieczywa i twarogu na słodko lub jako dodatek do polewy. 

--

Zobacz też: Przepis na konfiturę z dyni >>>

Dynia marynowana na 3 sposoby >>>

Jak wydrążyć dynię na Halloween >>>