Spis treści:

  1. Dżem z wiśni domowy
  2. Dżem wiśniowy bez cukru
  3. Dżem wiśniowy z agarem

Dżem z wiśni domowy

Składniki:

  • 2 kilogramy wiśni,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp połową cukru.
  2. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu na 30 minut, doglądając i mieszając drewnianą łyżką.
  3. Dodaj resztę cukru.
  4. Po godzinie duszenia wlej sok z cytryny i gotuj kolejną godzinę, aż całość będzie gęsta i kleista.
  5. Przełóż do słoików i zakręć pokrywką. Postaw do góry dnem na ściereczce i odczekaj do wystygnięcia.

Dżem wiśniowy bez cukru

Składniki:

  • 2 kilogramy wiśni,
  • szklanka erytrolu,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp połową erytrolu.
  2. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu na 30 minut, doglądając i mieszając drewnianą łyżką.
  3. Dodaj resztę erytrolu.
  4. Po godzinie duszenia wlej sok z cytryny i gotuj kolejną godzinę, aż całość będzie gęsta i kleista.
  5. Przełóż do słoików i zakręć pokrywką. Postaw do góry dnem na ściereczce i odczekaj do wystygnięcia.

Dżem wiśniowy z agarem

Składniki:

  • 2 kilogramy wiśni,
  • łyżka agar-agar,
  • szklanka cukru.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp połową cukru.
  2. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu na 30 minut, doglądając i mieszając drewnianą łyżką.
  3. Dodaj resztę cukru i rozpuszczony agar-agar zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Po godzinie duszenia wlej sok z cytryny i gotuj kolejną godzinę, aż całość będzie gęsta i kleista.
  5. Przełóż do słoików i zakręć pokrywką. Postaw do góry dnem na ściereczce i odczekaj do wystygnięcia.