Dżem z jabłek nie jest przepisem skomplikowanym, jednak wymaga odrobiny czasu. Możemy wykorzystać go do ciast, dań mięsnych, a nawet na kanapkę lub jako dodatek do owsianki.

Dżem z jabłek – klasyczny przepis

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • ½ kg cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Cząstki jabłek wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i sokiem z cytryny.
  3. Prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Czekamy aż jabłka zaczną się rozpadać.
  4. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy laskę cynamonu, a całość mieszamy i rozgniatamy.
  5. Gotujemy przez 45-50 minut do momentu, aż owoce się rozpadną.
  6. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Dżem z jabłek bez cukru – przepis

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki.
  2. Cząstki jabłek wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i sokiem z cytryny.
  3. Jabłka prażymy na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy jabłka przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy woda odparuje dodajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy.
  4. Dżem przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

Pamiętaj!

  • W trakcie gotowania spróbuj jabłek. Jeżeli nie będą wystarczająco słodkie dodaj do nich odrobinę soku z jabłek lub więcej cukru.
  • Jeżeli nie lubisz kawałków owoców w dżemie, zetrzyj jabłka przed gotowaniem lub na koniec zblenduj dżem blenderem.