Konfitura z tych smażonych, niedojrzałych owoców pełnych witamin, doskonale sprawdza się jako dodatek do chleba, czy serów. Sprawdźcie szybki i banalnie prosty przepis na niezwykły dżem z zielonych pomidorów!
Dżem z zielonych pomidorów - składniki:
- 1 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów
- 0,5 limonki
- 0,5 cytryny
- 500 g cukru trzcinowego
Dżem z zielonych pomidorów - przygotowanie:
- Umyte zielone pomidory pokroić w drobną kostkę i wrzucić na głęboką patelnię.
- Z przygotowanych cytrusów wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę z połowy cytryny.
- Na patelnię dorzucić sok z cytryny i limonki, startą skórkę oraz połowę przygotowanego cukru. Całość gotować przez ok 1,5h do momentu aż pomidory staną się miękkie i nabiorą żółtawego koloru.
- Dodać pozostałą część cukru trzcinowego i gotować jeszcze chwilę. Uwaga! Aby zachować wyrazisty charakter dżemu, nie powinno się doprowadzić do utworzenia gładkiej masy. Pozostawione pestki oraz chrupkie kawałki pomidorów uczynią Wasz pomidorowy dżem naprawdę wyjątkowym.
- Konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż do momentu ostygnięcia.
- Tak przygotowany dżem podawać ze świeżym chlebem lub zestawem serów. Smacznego!
Komentarze