Tarta na zimno to propozycja ekspresowa, idealna na gorące dni lata. Potrafi orzeźwić a zarazem jest odpowiedzią na małe, słodkie co nieco do popołudniowej kawy. Tarta na zimno zamiast w piekarniku ląduje w zamrażarce! Jest także całkiem wartościowa pod względem zdrowotnym i odżywczym. To połączenie idealne: smak słodyczy, orzeźwienie z zamrażarki i niezbyt dużo kalorii!

Tarta na zimno z bananami 

Aby przygotować tartę wystarczy Ci 15 minut i zaledwie kilka składników. Pamiętaj jedynie, by “pieczenie” rozpocząć odpowiednio wcześnie. Tarta musi odpoczywać i mrozić się w zamrażarce kilka godzin. 

Do przygotowania tarty na zimno potrzebujesz jedynie:

Do spodu:

  • 100 gramów ciasteczek (maślanych lub owsianych, w zależności od kubków smakowych), 
  • 2 linijki czekolady (40 gramów): do wyboru gorzka lub mleczna - polecamy wybrać ten mniej słodki wariant,
  • łyżka masła.

Do kremu:

  • 2 średnie, dość dojrzałe banany,
  • opakowanie serka typu Skyr lub Bieluch,
  • pół opakowania serka waniliowego homogenizowanego (można zastąpić cukrem wanilinowym lub zupełnie pominąć),
  • 3 linijki czekolady (60 gramów): wedle upodobań gorzkiej lub mlecznej. 

Do przyozdobienia przydadzą się borówki, czerwone porzeczki lub listki mięty.

Przetestuj też: 

Tartę na zimno a’la lody przygotujesz w mniej niż 15 minut! Sposób przygotowania jest łatwy i bardzo szybki:

  1. Uszykuj foremkę do tarty i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj spód: do blendera wrzuć ciasteczka oraz rozpuszczoną razem z masłem czekoladę. Wszystko zblenduj. Ciastka z czekoladą będą dość sypkie - odpowiednio niska temperatura połączy je. Przesyp zmielone ciasteczka na foremkę i uklep.
  3. Do tego samego blendera/miski wrzuć połamane w rękach banany wraz z serkiem i rozpuszczoną wcześniej czekoladą (wystarczy podgrzać ją wraz z odrobiną mleka w małym rondelku). Wszystko zblenduj na gładką masę. Przelej na spód.
  4. Całość wygładź i włóż do zamrażarki. Nie musisz ochraniać tarty, nie powinna przejść żadnymi zapachami z zamrażalnika. Chłódź ją minimum 3 godziny.
  5. Po wyciągnięciu z zamrażarki możesz przystroić ją na talerzu borówkami, listkami mięty, czy czerwoną porzeczką. Układanie dodatków na tarcie w foremce raczej nie sprawdzi się, a wszystkie owoce z niej spadną.

Wskazówka: najłatwiej "tartę" pokroisz nożem nagrzanym w gorącej wodzie. Tym bardziej, jeśli deser spędzi noc w zamrażarce. 

Testowałyśmy przepis i jesteśmy zakochane w jego prostocie, szybkości wykonania i pysznym smaku! Jest przy tym całkiem zdrowy, a słodycz banana idealnie zastępuje niezdrowy cukier!