Espresso jako najbardziej klasyczna z kaw stała się bazą do wielu wariacji na jej temat. Dzięki temu każdy może odnaleźć coś dla siebie w kawowym świecie. Doppio nazywamy kawę, która wykonana jest z dwóch espresso - miłośnicy większych, mocnych kaw najczęściej sięgają po ten wariant. Lungo to kawa, która jest bardziej rozcieńczona - dodaje się do niej dwa razy więcej wody, niż do klasycznego espresso. Americano jest natomiast najbardziej delikatną z czarnych kaw i jej historia wiąże się z historią amerykańskich żołnierzy, którzy stacjonowali we Włoszech w czasie II wojny światowej. Nie byli oni fanami mocnych kaw!

Espresso wykorzystywane jest także do przygotowywania białych kaw - czyli wersji z mlekiem. Latte to kawa, w której dużą część stanowi właśnie mleko, które wlewane po ściance szklanki zmienia kolory od jasnego do ciemnego. Na górze latte zwieńczone jest pyszną pianką. Podobne do latte - cappuccino powstaje natomiast z espresso, mleka i mlecznej piany. Wszystkie trzy składniki mają w kawie te same proporcje. 

Jak zrobić espresso?

Przygotowanie espresso polega w dużym skrócie na przeciśnięciu małej ilości bardzo gorącej wody przez zmieloną kawę. Gdy ciśnienie jest wysokie, woda przesącza się przez ziarenka. Dzięki temu uzyskujemy skondensowaną, intensywną wersję kawy. Do przygotowania espresso możemy używać ekspresu - zarówno na kapsułki, jak i ciśnieniowego. Możemy także skorzystać z klasycznej kawiarki i odmierzyć w niej odpowiednią ilość wody i kawy. Wszystko na temat korzystania z kawiarki przeczytasz tutaj

Po co woda do espresso?

W samym sercu kolebki espresso - Włoszech, jak i dobrych restauracjach, do małej kawy podawana jest zawsze szklanka wody. Zimny płyn pomaga przepłukać kubki smakowe i dzięki temu odczuwać jeszcze więcej aromatu podczas picia kawy. Takie przelewanie ust wodą pomaga każdemu kawoszowi poczuć głębie smaku. 

Ile kofeiny ma espresso? 

Ilość kofeiny w kawie zależy od wielu czynników. To często wypadkowa takich rzeczy, jak: jakość i rodzaj ziaren, metoda ich wypalania, ilość przygotowanej kawy. Espresso ma najczęściej około 30 mililitrów, co uśredniając daje mniej więcej 60 miligramów kofeiny w porcji kawy. Dla porównania, najwięcej kofeiny znajdziemy w tradycyjnej, parzonej kawie, która ma około 200 mililitrów. Ciekawostką jest, że czarna herbata posiada prawie tyle samo, bo 55 miligramów kofeiny w 200 mililitrach! Uważajmy więc, co pijemy w ciągu dnia.

Sprawdź też:

Ile mililitrów ma espresso? Ile kawy do espresso?

Prawdziwe, oryginalne espresso jest bardzo małe. Ma zazwyczaj objętość od 25 do maksymalnie 35 mililitrów! W najbardziej klasycznej formie podaje się ją w filiżance, która jest do połowy wypełniona kawą. Jest także bardzo mała, ma najczęściej około 70 mililitrów. Ciekawostką jest, że naczynie, w którym podaje się espresso oryginalnie podgrzewa się, by gorąca kawa nie miała kontaktu z zimną powierzchnią filiżanki.
Klasycy parzenia kawy i eksperci w dziedzinie szacują, że najlepsze espresso przygotowywane jest z 7 gramów świeżo mielonej kawy. Określa się także temperatury wody, która powinna mieć około 90 °C. 

Zobacz również:

Najlepsza filiżanka do espresso

Może się wydawać, że naczynia do espresso to miniaturki. Tak właśnie powinno być! Idealna filiżanka do espresso nie może mieścić więcej niż 100 mililitrów! Dobrze dobrana filiżanka ma także grube ścianki, które utrzymują odpowiednią temperaturę espresso. Idealne naczynie powinno być klasyczne, obłe, zaokrąglone, bez żadnych kantów.