Spis treści:

  1. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem
  2. Mielone faszerowane warzywami
  3. Kotlety faszerowane szpinakiem i fetą

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • 250 g pieczarek,
  • 150 g sera żółtego typu Gouda,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • mleko,
  • kajzerka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wołowe i wieprzowe połącz ze sobą dokładnie.
  2. Dopraw solą, pieprzem - możesz dodać także słodką i ostrą paprykę w proszku, jeżeli lubisz.
  3. Zamocz w mleku kajzerkę i połącz z mięsem. Dokładnie rozprowadź i odstaw na kilka minut.
  4. Obierz i pokrój pieczarki. Duś na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju.
  5. Zetrzyj żółty ser i połącz z duszonymi pieczarkami.
  6. Podczas formowania kotletów wydrąż niewielką dziurkę na włożenie farszu. Dokładnie zalep.
  7. Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej i podsmaż na patelni.
  8. Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i zapiecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Mielone faszerowane warzywami

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • pół średniej cukinii
  • mała papryka słodka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • mleko,
  • kajzerka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wołowe i wieprzowe połącz ze sobą dokładnie.
  2. Dopraw solą, pieprzem.
  3. Zamocz w mleku kajzerkę i połącz z mięsem. Dokładnie rozprowadź i odstaw na kilka minut.
  4. Pokrój cukinię i paprykę w drobną kostkę lub paseczki. Duś na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju.
  5. Podczas formowania kotletów wydrąż niewielką dziurkę na włożenie farszu. Dokładnie zalep.
  6. Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej i podsmaż na patelni.
  7. Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i zapiecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Kotlety faszerowane szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • 250 g szpinaku w listkach,
  • opakowanie fety,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • mleko,
  • kajzerka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wołowe i wieprzowe połącz ze sobą dokładnie.
  2. Dopraw solą, pieprzem.
  3. Zamocz w mleku kajzerkę i połącz z mięsem. Dokładnie rozprowadź i odstaw na kilka minut.
  4. Duś umyty szpinak na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju.
  5. Połącz z pokrojoną w kostkę fetą i zmiażdżonym czosnkiem.
  6. Podczas formowania kotletów wydrąż niewielką dziurkę na włożenie farszu. Dokładnie zalep.
  7. Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej i podsmaż na patelni.