Porcja: 281 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 2 porcje

Składniki na faszerowane bakłażany:

  • duży bakłażan
  • mała cebula
  • 3 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • wędzona mielona papryka
  • 150 g żółtego sera
  • garść kaparów
  • 2 małe pomidory
  • natka
  • sól
  • pieprz

Bakłażan opłukać, rozkroić. Środek wydrążyć, zostawiając warstwę miąższu grubości 2 cm. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać wydrążony miąższ i przepuszczony przez praskę czosnek. Chwilę razem dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Farszem wypełnić połówki bakłażanów. Posypać startym na tarce o grubych oczkach serem i kaparami. Obłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami. Bakłażan ułożyć na wysmarowanej resztą oleju patelni lub w żaroodpornej formie. Przykryć. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem posypać natką.