Ser feta to wyrób, który doczekał się wiele alternatyw i wariacji na swój temat. Pamiętajmy, że najlepiej zaopatrywać się w prawdziwy, śródziemnomorski wyrób. 

Ser feta - charakterystyka i właściwości

Ten grecki przysmak powstaje najczęściej z owczego mleka, czasami z dodatkiem koziej wersji. Nie powinien mieć nic wspólnego z krowim wyrobem mlecznym. Najbardziej szlachetny, tradycyjny ser powinien dojrzewać nie krócej niż 3 miesiące. To od tego czasu zależy także poziom słoności sera feta. Wyrób ten choć bardzo charakterystyczny, idealnie sprawdza się w wielu daniach i potrafi współgrać zarówno z warzywami, jak i mięsem. 

Ser feta jest także bogatym źródłem białka (prawie 15%), cennego wapnia a także witamin z grupy A i K. W serze znajdziemy dawkę zbawiennych dla układu pokarmowego probiotyków. Ser feta, choć to dość tłusty wyrób, posiada wiele innych, dobrych dla naszego organizmu właściwości. 

Jeżeli szukasz świeżego spojrzenia na ser feta i znudziła Ci się grecka sałatka - poniżej przedstawiamy 5 sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem greckiego przysmaku!

Zielona fasolka z serem feta i pomidorami - przepis

To bardzo prosta przekąska przypominająca sałatkę. Polecamy w ramach szybkiego lunchu! 

Przygotuj:

  • opakowanie sera feta (100 gramów), 
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych/papryczkowych/cherry, 
  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej (może być nawet więcej), 
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • pieprz i sól do smaku,
  • opcjonalnie: świeże liście bazylii. 

 Sałatkę przygotujesz w następujący sposób: 

Zobacz również:

  1. W dużym rondlu zagotuj wodę ze szczyptą soli, dodaj fasolkę szparagową. Gotuj około 8-10 minut do miękkości. Uważaj, by jej nie rozgotować. 
  2. Odlej wodę z ugotowanej fasolki, przełóż do miski i dodaj oliwę oraz przyprawy. 
  3. Pokrój pomidorki - najlepiej w połówki lub ćwiartki i przełóż do fasolki. Jeżeli chcesz możesz dodać poszarpane liście bazylii. 
  4. Przełóż wszystko na talerz i posyp pokrojoną w kostkę fetę. Gotowe! 

Grzanki z awokado i fetą - przepis

Ta alternatywa kanapek jest idealna dla każdego, kto szuka ciekawych przepisów na wykorzystanie awokado.

Do wykonania grzanek potrzebujesz: 

  • 4 kawałki chleba, najlepiej pełnoziarnistego lub razowego, 
  • ½ opakowania sera feta (lub więcej, jeżeli lubimy jego intensywny smak), 
  • 1 szt. awokado, 
  • ½ granatu, 
  • przyprawy: pieprz świeżo mielony, sól i oliwa z oliwek,
  • liście kolendry do smaku. 

Wykonanie grzanek krok po kroku: 

  1. Przygotuj pastę z awokado: rozgnieć owoc widelcem, dodaj sól i pierz i skrop oliwą. Wymieszaj całość. 
  2. Obierz granat i uszykuj nasiona owocu. 
  3. Pokrusz fetę na nieregularne kawałki. 
  4. Zrób grzanki: chleb podgrzej w tosterze, by nabrał chrupkości. 
  5. Wysmaruj go pastą z awokado, ułóż nasiona granatu oraz pokruszoną fetę. Całość posyp liśćmi kolendry do smaku i skrop oliwą. Grzanki gotowe do zjedzenia!

Zobacz też: Smoothie bowl – 5 przepisów na zdrowe i lekkie śniadanie ->>

Szybka zupa z cukinią ziemniakami i fetą - przepis

To ciekawa odmiana w repertuarze zup. Delikatna cukinia staje się w niej idealnym towarzyszem dla intensywnej fety. 

Do przygotowania zupy potrzebujesz: 

  • 2 cukinie,
  • 5 średnich ziemniaków, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego, 
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 100 ml śmietany kremówki - 30% tłuszczu, 
  • opakowanie sera feta, 
  • przyprawy: pieprz i sól do smaku. ½ łyżeczki kurkumy, łyżeczka suszonego koperku. 

Wykonanie zupy jest bardzo proste: 

  1. W większym rondlu rozgrzej oliwę i masło. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, mieszaj co jakiś czas. 
  2. Po chwili dodaj surowe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż całość 3-5 minut. 
  3. Dodaj bulion i pokrojony drobno czosnek (albo wyciśnięty przez praskę). By uniknąć gotowania bulionu polecamy koncentraty bez konserwantów, z których w szybki sposób powstanie bulion. 
  4. Do garnka wsyp kurkumę oraz pieprz i sól. 
  5. Po zagotowaniu gotuj około 5 minut. W tym czasie pokrój cukinię na drobną kostkę. 
  6. Dodaj cukinię do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
  7. Wyłącz źródło ciepła. Dolej śmietanki i dodaj koperek.
  8. Zupę podawaj dorzucając do miski kilka kostek pokrojonego sera feta. 

Kasza gryczana z dynią, szpinakiem i serem feta - przepis

To propozycja na szybki i bardzo pożywny obiad. Do jego wykonania potrzebujesz:

  • 300 gramów dyni lub batata,
  • 1 woreczek kaszy gryczanej, 
  • 2 garście liści szpinaku, 
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ opakowania sera feta, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • przyprawy: po ½ łyżeczki tymianku, ostrej papryki, soli i pieprzu. 

Wykonaj danie w następujący sposób:

  1. Przygotuj dynię: obierz i pokrój na drobną kostkę i dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Rozgrzej patelnię i podsmażaj dynię przez 10 minut, na łyżce oliwy z oliwek. Pilnuj, by nic się nie przypaliło. 
  2. W międzyczasie ugotuj woreczek kaszy gryczanej. Gdy będzie gotowa, wyłóż ją z woreczka do garnka i zalej sosem sojowym.
  3. Szpinak umyj, a cebulkę i czosnek pokrój i wszystko smaż przez 3 minuty. Przypraw tymiankiem i dodaj wcześniej przygotowaną kaszę. Całość połącz.
  4. Do tak przygotowanej kaszy dodaj paprykę w proszku i usmażoną dynię. Przełóż na talerz i obficie posyp pokruszonym serem feta. 

Ekspresowa tarta z bakłażanem, pomidorkami i fetą - przepis

To propozycja dla osób, które nie mają czasu przygotowywać wszystkiego od podstaw. Półprodukty też są w porządku!

Do przygotowania tarty przygotuj:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 2 małe bakłażany lub jeden większy, 
  • 150 gramów pomidorków koktajlowych,
  • 2 opakowania sera feta (200 gramów), 
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku, szczypta oregano i bazylii.

Wykonanie nie powinno stanowić żadnych problemów:

  1. Przygotowania rozpocznij od rozgrzania piekarnika. Następnie umyj bakłażany i pokrój w drobną kostkę. Przypraw je w misce solą, pieprzem, oregano, oliwą i sokiem z cytryny. Przełóż na blachę i piecz 20 minut, do miękkości bakłażana.
  2. Ciasto francuskie przekrój na 3 części, w poprzek. Na fragmenty ciasta wyłóż bakłażana, zostaw około 1,5 cm wolnego brzegu. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz posiekaną cebulę. Na koniec posyp pokruszonym serem feta oraz przyprawami - oregano i bazylią. 
  3. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni (takiej samej, jak bakłażana). 
  4. Podawaj tartę w towarzystwie oliwy z oliwek.