Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza
  • 200 g śmietany 36% (np. od OSM Piątnica)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier i szczypta kurkumy do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki domowego masło z 2 śmietanek 42% Piątnicy

Przygotowanie:

1. Rybę kroimy na porcje i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.

2. Śmietanę 36% wlewamy do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy (sól, pieprz, kurkumę i odrobinę cukru). Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszając łączymy z sosem.

3. Usmażoną, gorącą rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem maślano-cytrynowym. Możemy ją podać np. z karczochami.

Jak zrobić domowe masło?

Schłodzone śmietanki wlewamy do miski, a następnie ubijamy ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzamy maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukujemy w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki.

dorsz-w-sosie
mat. prasowe