Jedni nazywają ją chlebkiem, inni puszystym spodem do pizzy z dodatkami. Focaccia to jednak rodzaj pieczywa od lat goszczący na wielu stołach. 

Focaccia - co to i skąd pochodzi?

Focaccie możemy określić jako bardzo płaski chleb wykonywany przy użyciu drożdży. Jest czymś pomiędzy tradycyjnym chlebem, a spodem do pizzy. Jak sama nazwa przywodzi na myśl, focaccia obok makaronów i pizzy jest kolejnym słynnym daniem pochodzącym ze wspaniałych Włoch. Pierwsze wzmianki o przygotowywaniu chlebka odnajdziemy już w starożytności. Kiedyś focaccia wypiekana była jedynie w paleniskach lub prawdziwych piecach, dziś piekarnik w naszej kuchni sprawdzi się równie doskonale. 

Chlebek włoski: wskazówki, jak zrobić focaccię

Przy przygotowywaniu focacci należy mieć w głowie pewne wskazówki. By uchronić ciasto przed “bulgotaniem”, należy ponakłuwać je nożem. Można także uformować dołki w cieście używając palców lub łyżki. 
Focaccia ma tendencję do wysuszania się po upieczeniu. Najlepiej więc po wyciągnięciu chlebka z piekarnika wysmarować go oliwą. Focaccię bez problemu wykonasz wykorzystując drożdże zarówno świeże, jak i suszone. Więcej o ich rodzajach przeczytasz tutaj. Ciasto na focaccię rozwałkuj na taką grubość, jaka Ci odpowiada - decyduj o jej pulchności i chrupkości. :) 

Focaccia: z czym jeść i jak podawać?

Focaccia to bardzo uniwersalny dodatek do posiłków. Może stanowić przekąskę a nawet zastępować pieczywo używane do kanapek. Zazwyczaj focaccia podawana jest w ramach przystawki, starteru - dania, które ma rozbudzić apetyt. W restauracjach spotkamy się także z focacciami na słodko, z dodatkami owoców, bakalii czy miodu. Focaccię wypiekaną w domu możemy podawać w towarzystwie sałat, dobrej jakości oliwy czy domowych sosów.

Przeczytaj też: 2 pomysły na hummus do kanapek ->>

Focaccia z rozmarynem - prosty przepis

Focaccię z rozmarynem przygotujesz z następujących składników:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • sól gruboziarnista lub w płatkach,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1½ szklanki wody, 
  • rozmaryn - najlepszy będzie świeży, 
  • 2 ząbki czosnki, 
  • pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie focacci jest bardzo proste:

Zobacz również:

  1. Cukier oraz drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. 
  2. Rozmaryn oberwij z łodyżek i pokrój. 
  3. Do miski wsyp mąkę, rozmaryn i sól. Do suchych składników dodaj rozczyn oraz 4 łyżki oliwy. Wyrabiaj około 10 minut. Na koniec dodaj kolejne 2 łyżki oliwy. 
  4. Ciasto ugniataj kwadrans na stolnicy posypanej mąką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. 
  5. Rozwałkuj ciasto i umieść na blasze wysmarowanej oliwą. 
  6. Z kolejnych gałązek rozmarynu, czosnku i pietruszki przygotuj “pesto” - zmiksuj całość podlewając pozostałą oliwą. Rozsmaruj na focacci przed upieczeniem. 
  7. Wstaw ciasto do nagrzanego do 220 stopni pieca na 20-25 minut. 
  8. Podawajmy z solą i dobrą oliwą z oliwek. 

Focaccia z oliwkami - przepis

Do wykonania focacci z oliwkami wystarczy jedynie:

  • 150 ml wody,
  • 10 g drożdży (świeżych),
  • 250 g mąki pszennej, 
  • odrobina cukru,
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, 
  • zielone oliwki (jeśli lubimy, możemy dodać też czarne).

Postępuj zgodnie ze wskazówkami:

  1. Drożdże rozdrobnij, dolej do nich 50 ml ciepłej wody, dodaj odrobinę cukru (wystarczy pół łyżeczki) i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. 
  2. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą (około łyżeczki) oraz oliwą (1 łyżka). Dodaj resztę wody (również ciepłej) oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki. 
  3. Całość połącz i wyrabiaj na blacie posypanym mąką przez około kwadrans. Powinno stać się gładkie i sprężyste. 
  4. Ciasto rozwałkuj. Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą i ułóż na niej ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę, pod przykryciem). 
  5. Wyrośnięte ciasto posyp solą i oliwkami (pociętymi na połówki lub paski). Oliwki wymieszaj wcześniej z odrobiną oliwy. 
  6. Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 

Focaccia z pomidorami - przepis

Przygotuj:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 5 g drożdży suszonych,
  • 150 ml ciepłej wody, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 300 g pomidorków koktajlowych, 
  • zioła, na jakie masz ochotę (bazylia, oregano, rozmaryn),
  • oliwę z oliwek. 

Aby przyrządzić focaccię z pomidorami postępuj zgodnie z krokami:

  1. Do 50 mililitrów ciepłej wody dosyp 50 gramów mąki, cukier i drożdże. Wymieszaj całość i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 
  2. Do dużej miski przesyp pozostałą część mąki, sól, wodę, łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj wyrośnięty rozczyn. Całość zagniataj do połączenia składników. 
  3. Gotowe ciasto wyłóż na blat, rozwałkuj do wielkości blachy. Wysmaruj ją oliwą i przełóż ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 
  4. W międzyczasie umyj i pokrój pomidorki na dość grube plasterki. Ułóż na cieście - delikatnie je wciskając. Wszystko posyp solą i ziołami. Odstaw całość na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  5. Wypiekaj 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 

Focaccia najlepiej smakuje jeszcze na ciepło w towarzystwie pysznej oliwy z oliwek.