Frappe to kawa z dodatkiem lodu i mleka. Możemy dowolnie modyfikować klasyczny przepis, dzięki czemu uzyskamy niepowtarzalny smak. Sprawdźcie sami!

Frappe – przepis klasyczny

Frappe w wersji klasycznej nie ma dodatkowego smaku jak karmel czy czekolada.

Składniki:

  • 1 gałka lodów waniliowych lub kawowych
  • 10 kostek lodu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 1 zimne espresso
  • 150 ml mleka

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wkładamy kostki lodu i miksujemy je. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.
Kawę przelewamy do wysokiej szklanki.

Ciasteczkowe frappe

Składniki:

  •     2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 1 zimne espresso
  •     150 ml mleka
  •     1 gałka lodów waniliowych
  •     10 kostek lodu
  •     bita śmietana
  •     3 ciasteczka oreo (jedno do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Kruszymy ciasteczka oreo.
Do wysokiego naczynia wkładamy kostki lodu i miksujemy je. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.
Kawę przelewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy ją bitą śmietaną i pokruszonym oreo.

Frappe karmelowe

Składniki:

  •     2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 1 zimne espresso
  •     150 ml mleka
  •     1 gałka lodów waniliowych
  •     10 kostek lodu
  •     bita śmietana
  •     sos karmelowy

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wkładamy kostki lodu i miksujemy je. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.
Do wysokiej szklanki na dno wlewamy odrobinę sosu karmelowego. Wlewamy kawę, dekorujemy bitą śmietaną i odrobiną sosu.