Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g boczku z komina ZM Pekpol
  • 250 g borowików (świeże lub mrożone)
  • 250 g brokułów
  • garść liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek
  • tarty parmezan

Przygotowanie:
Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.