Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • garść świeżego zielonego groszku
  • 1 pomidor
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% typu greckiego (np. OSM Piątnica)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni.

W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty.

Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.

frittata
mat. prasowe

--

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy