Łemkowie gotowali głównie z produktów, które wyhodowali w swoim ogródku albo nazbierali w okolicznych lasach czy na polach. Dzięki temu ich kuchnia była łatwa, lekka i naładowana witaminami. Dlatego dziś, kiedy brakuje nam i czasu, i zdrowia – warto wypróbować ich tradycyjne dania. Placki z kiszonej kapusty są wśród nich prawdziwym specjałem.
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka lub wody
- 1 jajko
- sól, pieprz i kminek do smaku
- olej do smażenia
Opcjonalnie:
- czosnek wyciśnięty przez praskę
- 1 mała cebula starta na tarce
- śmietana albo jogurt naturalny jako sos
- marchewka z groszkiem jako dodatek
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie odsącz i poszatkuj kapustę. Możesz dodać czosnek lub cebulę.
2. Do miski wsyp mąkę, jajko, mleko i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę.
3. Wymieszaj dokładnie kapustę i masę.
4. Na patelni rozgrzej olej. Małe placuszki formuj za pomocą łyżki i smaż na małym ogniu po 2/3 minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor.
5. Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Można je podawać z jogurtem, śmietaną, sosem czosnkowym, marchewką z groszkiem lub każdym innym dodatkiem, który lubicie. Smacznego!
Komentarze