Galette to inaczej tarta z kruchego ciasta, którą pieczemy na dużej blaszce bez formy. Wykonanie jej jest banalnie proste, a efekt dosłownie zapiera dech w piersiach! Galette świetnie się prezentuje i równie dobrze smakuje.

Galette ze śliwkami – przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 550 g śliwek
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto zagniatamy w spójną masę, formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą u chłodzimy w lodówce 30-60 minut.
  2. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy na grubsze plastry.  
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm na kształt koła i przenosimy je na blachę.
  5. Środek tarty posypujemy zmielonymi migdałami i przykrywamy śliwkami tak, aby na siebie nachodziły w okręgach zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu.
  6. Całość posypujemy cukrem i prószymy cynamonem.
  7. Brzegi ciasta zaginamy do środka i delikatnie zalepiamy, aby się nie odkleiły w trakcie pieczenia.
  8. Pieczemy 35-40 minut w 200°C. Na ostatnie 10 minut warto przełączyć piekarnik na grzanie dolne.
  9. Gdy ciasto się zarumieni – wyciągamy je z piekarnika. Możemy podawać je same lub w duecie z lodami waniliowymi.