Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. Naturalnie gliceryna kosmetyczna powstaje przy produkcji mydła jako produkt uboczny. Do tego celu najczęściej wykorzystywane są oleje kokosowe, palmowe oraz tłuszcze zwierzęce. Gliceryna kosmetyczna może być również pozyskiwana w sposób syntetyczny  z propylenu. Bardzo często wykorzystywana jest jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry.

Gliceryna – właściwości

Gliceryna jest bezzapachowa, bezbarwna i dobrze łączy ze sobą substancje, a także zapobiega zasychaniu kosmetyków i częściowo je konserwuje. Jest silnie higroskopijna, co oznacza, że dobrze pochłania wodę. Dzięki niewielkim cząsteczkom łatwo wnika w głębokie warstwy skóry ułatwiając transport substancji odżywczych i wiążąc w nich wodę. Gliceryna w wysokim stężeniu, stosowana bezpośrednio na skórę, wykazuje właściwości wysuszające. Gliceryna jest często używanym w kremach składnikiem również ze względu na to, że nie podrażnia skóry oraz nie powoduje reakcji alergicznych i uczuleń.

Gliceryna – działanie

Działanie gliceryny na naszą skórę jest naprawdę pozytywne. To dzięki niej woda dociera do głębszych warstw skóry i pozostawia ją nawilżoną na dłużej. Jej działanie zauważyć możemy także przy zniszczonej i zrogowaciałej skórze, ponieważ zmiękcza ją i zwiększa jej elastyczność. Gliceryna działa także ochronnie na skórę, dzięki czemu idealnie sprawdza się w kremach i pomadkach ochronnych w trakcie zimowych dni.

Gliceryna – gdzie jej szukać?

Gliceryna obecna w kosmetykach musi mieć odpowiednie stężenie, od 1 do 15%, ponieważ wyższe stężenie składnika może przesuszać skórę. Glicerynę możemy znaleźć w takich kosmetykach jak:

  • kremy nawilżające,
  • kremy do stóp i dłoni,
  • kremy ochronne,
  • pomadki ochronne do ust,
  • kremy do skóry dojrzałej, przeciwzmarszczkowe,
  • kosmetyki do włosów.

Gliceryna – jak stosować?

Czystą glicerynę możemy kupić w aptece. Możemy dodawać ją do domowej maski do włosów lub użyć do stworzenia bazy pod sypkie cienie do powiek (w tym celu należy ją wymieszać z wodą w proporcjach 1:3). Gliceryna nadaje się do wszystkich rodzajów cery, lecz najbardziej polecana jest dla osób z cerą suchą, skórą atopową lub starzejącą się.

Gliceryna – czy uczula?

Gliceryna jest nietoksyczna, jej wpływ na organizm jest klasyfikowany jako obojętny - choć zdarzają się bardzo rzadkie przypadki uczuleń (ich objawem jest czerwona wysypka). Warto sprawdzić na własnym organizmie czy gliceryna wywołuje jakąś reakcję. Warto jednocześnie pamiętać, że kosmetyki z gliceryną są bezpieczniejsze dla osób z wrażliwą skórą niż te z parafiną. Warto również zwracać uwagę na stężenie gliceryny w kosmetykach - optymalna wartość mieści się w przedziale od 5 do 15%, wtedy gliceryna zapewnia właściwe nawilżenie skóry.