Te włoskie kopytka znajdziecie w karcie menu każdej włoskiej restauracji. I nic dziwnego! Jest to jeden z najpopularniejszych włoskich zamienników klasycznego makaronu. Gnocchi można podawać z mięsami, warzywami, wszelkiego rodzaju sosami lub na przykład z pesto. Przepis na 5 rodzajów pesto znajdziecie tutaj.

Gnocchi – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy ziemniaki i je gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy je i tłuczemy.
  2. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka.
  3. Do miski z ostudzonymi ziemniakami przekładamy jajka, masło oraz mąkę. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
  4. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykładamy je na posypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Z obu kawałków ciasta formujemy długie wałki, które kroimy na małe kawałeczki.
  5. Aby uformować typowe włoskie gnocchi musimy wcisnąć w każdą kluseczkę brzuch widelca i przeciągnąć go przez nią. W ten sposób powstanie charakterystyczny wzorek.
  6. Gotowe kluseczki gotujemy partiami w garnku z wrzącą i osoloną wodą do czasu aż wypłyną na powierzchnię.