Gorąca czekolada - wskazówki

Nasz napój jest tym szlachetniejszy, im lepszych jakościowo składników użyjemy. Dlatego wszystkie proponowane w sklepach czekolady w proszku to coś, czego należy unikać. Nie decyduj się też na gotowe mieszanki - mają w składzie praktycznie sam cukier. Postaw na czekoladę, prawdziwą, gorzką wersje - im więcej procent kakao w składzie będzie miała - tym lepiej. Pamiętaj, by tylko nie przesadzić, czekolady, które mają ponad 90% kakao potrafią dodać za dużo goryczy do napoju. 
W temacie mleka postaw na wersję półtłustą. Te pozbawione kalorii wersje są jałowe i bez smaku, a tego w gorącej czekoladzie chcemy uniknąć. 
Nie unikaj śmietany! Gorąca czekolada musi być przepełniona smakiem, dlatego bita warstwa jest wskazana!
Zaopatrz się też w przyprawy: sól podkreśli smak czekolady, a cynamon dodany do naszego napoju pozwoli dodać jej aromatu i szybciej ją spalić - podkręcając minimalnie nasz metabolizm. 

Gorąca czekolada - przepis klasyczny

Przygotuj składniki na 2 porcje:

  • 50 g czekolady (gorzkiej),
  • 250 ml mleka,
  • 125 ml schłodzonej śmietany (dowolność: 30% lub 36%),
  • 15 g prawdziwego kakao bez cukru, ciemnego, 
  • do dekoracji: płatki z migdałów, groszki czekoladowe.

Sposób wykonania:

  1. W garnuszku, w którym gotujesz zazwyczaj mleko (z grubym dnem) zagotować mleko z połową porcji śmietany.
  2. Do wrzącej mieszanki dodać kakao i mieszać. Po chwili dodać czekoladę, pokruszoną i mieszać do momentu jej roztopienia. Spróbuj napój - jeśli wyda ci się za mało słodki - dodaj 2 łyżeczki cukru. Przelać czekoladę do kubków.
  3. Resztę śmietany wlać do wysokiego naczynia i ubić mikserem/blenderem. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch czekolady, a następnie posypać wybranym dodatkiem - płatkami migdałowymi, lub czekoladowymi groszkami. 

Gorąca czekolada z cynamonem i Amaretto

Przygotuj składniki na 2 porcje:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 250 ml mleka,
  • 150 ml śmietany (dowolność: 30% lub 36%),
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka likieru Amaretto.

Sposób wykonania:

  1. W garnuszku zagotować mleko połączone ze śmietaną, dodać cynamon. Wrzucić wcześniej przygotowaną, połamaną na drobne kawałki czekoladę. Przykryć garnuszek przykrywką i odstawić na 5 minut, by czekolada się rozpuściła, a mleko nabrało aromatu cynamonu. Następnie całość dokładnie wymieszać. 
  2. Podgrzać całość do odpowiedniej temperatury do picia, dodać także Amaretto. Rozlać napój do szklanek.
  3. Ubić śmietanę i ułożyć na powierzchni czekolady. 

Gorąca czekolada z chilli

Przygotuj składniki na 2 porcje:

  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml śmietany (dowolność: 30% lub 36%),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczka chilli w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotować ze śmietanką w małym garnuszku z nieprzywierającą powłoką. 
  2. Dodać czekoladę, wcześniej pokruszoną, cynamon oraz dokładnie odmierzoną przyprawę chilli w proszku, wymieszać i odstawić z ognia. Mieszać do połączenia się składników.
  3. Dla złagodzenia ostrości możesz, jak w pozostałych przepisach, dodatkowo ubić śmietanę i dodać na wierzch czekolady. Nie zalecane podawać dzieciom - bardzo rozgrzewa!