Gorąca czekolada - wskazówki
Nasz napój jest tym szlachetniejszy, im lepszych jakościowo składników użyjemy. Dlatego wszystkie proponowane w sklepach czekolady w proszku to coś, czego należy unikać. Nie decyduj się też na gotowe mieszanki - mają w składzie praktycznie sam cukier. Postaw na czekoladę, prawdziwą, gorzką wersje - im więcej procent kakao w składzie będzie miała - tym lepiej. Pamiętaj, by tylko nie przesadzić, czekolady, które mają ponad 90% kakao potrafią dodać za dużo goryczy do napoju.
W temacie mleka postaw na wersję półtłustą. Te pozbawione kalorii wersje są jałowe i bez smaku, a tego w gorącej czekoladzie chcemy uniknąć.
Nie unikaj śmietany! Gorąca czekolada musi być przepełniona smakiem, dlatego bita warstwa jest wskazana!
Zaopatrz się też w przyprawy: sól podkreśli smak czekolady, a cynamon dodany do naszego napoju pozwoli dodać jej aromatu i szybciej ją spalić - podkręcając minimalnie nasz metabolizm.
Gorąca czekolada - przepis klasyczny
Przygotuj składniki na 2 porcje:
- 50 g czekolady (gorzkiej),
- 250 ml mleka,
- 125 ml schłodzonej śmietany (dowolność: 30% lub 36%),
- 15 g prawdziwego kakao bez cukru, ciemnego,
- do dekoracji: płatki z migdałów, groszki czekoladowe.
Sposób wykonania:
- W garnuszku, w którym gotujesz zazwyczaj mleko (z grubym dnem) zagotować mleko z połową porcji śmietany.
- Do wrzącej mieszanki dodać kakao i mieszać. Po chwili dodać czekoladę, pokruszoną i mieszać do momentu jej roztopienia. Spróbuj napój - jeśli wyda ci się za mało słodki - dodaj 2 łyżeczki cukru. Przelać czekoladę do kubków.
- Resztę śmietany wlać do wysokiego naczynia i ubić mikserem/blenderem. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch czekolady, a następnie posypać wybranym dodatkiem - płatkami migdałowymi, lub czekoladowymi groszkami.
Gorąca czekolada z cynamonem i Amaretto
Przygotuj składniki na 2 porcje:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 250 ml mleka,
- 150 ml śmietany (dowolność: 30% lub 36%),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka likieru Amaretto.
Sposób wykonania:
- W garnuszku zagotować mleko połączone ze śmietaną, dodać cynamon. Wrzucić wcześniej przygotowaną, połamaną na drobne kawałki czekoladę. Przykryć garnuszek przykrywką i odstawić na 5 minut, by czekolada się rozpuściła, a mleko nabrało aromatu cynamonu. Następnie całość dokładnie wymieszać.
- Podgrzać całość do odpowiedniej temperatury do picia, dodać także Amaretto. Rozlać napój do szklanek.
- Ubić śmietanę i ułożyć na powierzchni czekolady.
Gorąca czekolada z chilli
Przygotuj składniki na 2 porcje:
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 250 ml mleka,
- 100 ml śmietany (dowolność: 30% lub 36%),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczka chilli w proszku.
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotować ze śmietanką w małym garnuszku z nieprzywierającą powłoką.
- Dodać czekoladę, wcześniej pokruszoną, cynamon oraz dokładnie odmierzoną przyprawę chilli w proszku, wymieszać i odstawić z ognia. Mieszać do połączenia się składników.
- Dla złagodzenia ostrości możesz, jak w pozostałych przepisach, dodatkowo ubić śmietanę i dodać na wierzch czekolady. Nie zalecane podawać dzieciom - bardzo rozgrzewa!
Komentarze