Aromatyczna gorąca czekolada wypita wieczorem to uczta dla podniebienia i przyjemna osłoda w jednym. Gdy dodamy do niej odrobinę alkoholu napój ten rozgrzeje i zawróci w głowie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na gorącą czekoladę dla dorosłych!

Gorąca czekolada z alkoholem – przepis

Składniki na dwie porcje:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml rumu, ajerkoniaku, likieru lub nalewki 
  • 100 g ulubionej czekolady
  • łyżeczka cukru białego i cukru waniliowego
  • szczypta ulubionych przypraw, np. cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej

do dekoracji możemy dodać: bitą śmietanę, posypkę, pianki, kakao

Sposób przygotowania:

  1. Mleko i kremówkę wlej do garnuszka, dodaj oba rodzaje cukru i zagotuj.
  2. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do garnuszka. Podgrzewaj aż całkowicie się rozpuści.
  3. Do kubka wlej alkohol, gorącą czekoladę i udekoruj według uznania.

Do gorącej czekolady możemy dodawać różne dodatki, każdy wpływa jej smak i sprawia, że wyjątkowo smakuje. Tutaj znajdziesz aż 6 przepisów na gorącą czekoladę!