Wszyscy doskonale znamy cukinię. Uwielbiamy ją za smak, uniwersalność i za właściwości odżywcze. Mało kto jednak wie, że również kwiaty cukinii są niezwykle smaczne i dostarczają naszemu organizmowi cenne wartości odżywcze. Kwiaty cukinii zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto kwiaty cukinii mają działanie odkwaszające i przyspieszają przemianę materii. Możemy je smażyć, grillować lub piec. Poznajcie nasz przepis na grillowane kwiaty cukinii!

Grillowane kwiaty cukinii - składniki:

  • 12 kwiatów cukinii (większych)
  • 200 g serka twarożkowego naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
  • 400 g młodych ziemniaczków
  • szczypiorek
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • chrzan tarty w słoiczku

Grillowane kwiaty cukinii - przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Kwiaty cukinii delikatnie umyj i osusz.
  2. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
  3. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
  4. Ułóż na tackach do grillowania szynkę, a na niej nadziane kwiaty cukinii. Obłóż je ziemniaczkami i wstaw na grilla. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę. Podawaj na szynce, z dodatkiem chrzanu.

Sprawdź też:

Przepis: materiały prasowe Krakus