Grillowane kwiaty cukinii - składniki:

  • 12 kwiatów cukinii (większych)
  • 200 g serka twarożkowego naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
  • 400 g młodych ziemniaczków
  • szczypiorek
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • chrzan tarty w słoiczku

Grillowane kwiaty cukinii - przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Kwiaty cukinii dokładnie umyj i osusz.

3. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.

4. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.

5. Ułóż na tackach do grillowania szynkę, a na niej nadziane kwiaty cukinii. Obłóż je ziemniaczkami i wstaw na grilla. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę. Podawaj na szynce, z dodatkiem chrzanu.

--

Przepis: materiały prasowe Krakus