Grillowany dorsz z pesto i warzywami śródziemnomorskimi
Składniki (dla 4 osób)
- 4 filety z dorsza po ok. 180 g każdy
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 mała cukinia
- ½ bakłażana
- 16 pomidorków koktajlowych
- 50 g czarnych oliwek
- 1 słoik Barilla Pesto Rosso
- 4 liście laurowe
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 czerwona cebula
- 2 zielone cebulki
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- Sól morska, świeży pieprz
Sposób przyrządzenia
- Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w cienkie plastry. Czerwoną cebulę obrać, i pokroić w ósemki. Zielone cebulki pokroić w krążki.
- Z 2 kawałków folii aluminiowej jeden nad drugim uformować małe zamykane miseczki. Do każdej z miseczek nałożyć 1 łyżkę stołową Pesto Rosso.
- 1 filet z dorsza włożyć do miseczki i posmarować pesto. Dodać warzywa, pomidory, oliwki, 1 liść laurowy i kawałki rozmarynu. Cytrynę obrać, pokroić w plastry i położyć na filety dodając nieco otartej skórki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
- Miseczki zamknąć od góry, ułożyć na brzegu rusztu do grillowania i piec w średniej temperaturze przez 12-15 minut. Serwować według upodobania z ciabattą lub grillowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Komentarze