Spis treści:

  1. Gryczanka czekoladowa
  2. Przepis na gryczankę z masłem orzechowym
  3. Gryczanka szarlotkowa

Gryczanka czekoladowa

Składniki:

  • opakowanie kaszy gryczanej
  • kilka kostek czekolady gorzkiej
  • szklanka mleka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • orzechy

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną w wodzie przez 15 minut.
  2. Następnie zalej ciepłym mlekiem.
  3. Zetrzyj kilka kostek gorzkiej czekolady i posiekaj orzechy - mogą być włoskie, pekan lub laskowe.
  4. Dopraw cynamonem, solą i ewentualnie miodem.
  5. Jeżeli chcesz, aby miała gładką konsystencję, możesz zmiksować w blenderze.

Przepis na gryczankę z masłem orzechowym

Składniki:

  • opakowanie kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • szklanka mleka
  • rodzynki
  • szczypta soli
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną w wodzie przez 15 minut.
  2. Następnie zalej ciepłym mlekiem.
  3. Następnie dodaj rodzynki i masło orzechowe.
  4. Dopraw solą i ewentualnie miodem.
  5. Jeżeli chcesz, aby miała gładką konsystencję, możesz zmiksować w blenderze.

Gryczanka szarlotkowa

Składniki:

  • opakowanie kaszy gryczanej
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną w wodzie przez 15 minut.
  2. Następnie zalej ciepłym mlekiem.
  3. Zetrzyj jabłka na tarce i podduś przez 5 minut, aż zmiękną.
  4. Dopraw cynamonem, solą i ewentualnie miodem.
  5. Jeżeli chcesz, aby miała gładką konsystencję, możesz zmiksować w blenderze.