Grzane piwo - przepis 

Składniki:

  • 0,5 l piwa
  • laska cynamonu
  • imbir
  • kawałek gwiazdki anyżu
  • 3-4 goździki
  • szczypta kardamonu
  • kilka ziarenek kolendry
  • plaster cytryny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

1. Piwo wlać do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuścić do wrzenia. Temperatura podgrzania piwa nie powinna przekraczać 40 stopni, ponieważ powyżej tej temperatury miód traci swoje lecznicze właściwości.
2. Cynamon, imbir, anyż, goździki, kardamon i kolendrę rozgnieść w moździerzu.
3. Do podgrzanego piwa dodać przyprawy i rum.
4. W naczyniu, w którym będziemy podawać grzane piwo, zmieszać żółtko z miodem. Dodać sok z cytryny lub plasterek cytryny.
5. Wlać gorące piwo. Zamieszać i spożywać od razu.