Grzanki z grillowaną gruszką

Składniki:

  •     łyżeczka Przyprawy pikantnej do grilla (np. Knorr)
  •     2 świeże gruszki
  •     bagietka
  •     2 garście rukoli
  •     40 g sera pleśniowy np. Gorgonzola
  •     łyżka pestek słonecznika
  •     6 łyżek oliwy z oliwek
  •     ząbek czosnku
  •     pół pęczka natki pietruszki
  •     łyżka syropu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1.     Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2.     Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.
  3.     Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ściśle w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.
  4.     Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.