Grzyby saprofityczne, takie jak pieczarki, boczniaki, czy twardziaki jadalne są powszechnie uprawiane w ogrodach, a nawet piwnicach, czy na balkonach, już od wielu lat. Uwielbiane przez wielu grzyby leśne były do tej pory zarezerwowane dla ich naturalnego środowiska. Wszystko za sprawą koniecznej do ich wzrostu i rozwoju mikoryzy, czyli swoistej symbiozy z korzeniami konkretnych gatunków drzew. Jakiś czas temu, na rynku pojawiła się żywa grzybnia mikoryzowa leśnych grzybów jadalnych, takich jak borowiki, maślaki, koźlarze i  wiele innych! Dzięki temu, bez większych problemów możemy rozpocząć uprawę pod drzewami w naszym ogrodzie. Jeśli za oknem Waszego domu rosną dęby, buki, brzozy, graby, sosny, czy świerki, a nawet drzewa owocowe – do dzieła! Nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnej hodowli wielu gatunków grzybów leśnych.

Sprawdź, jakie grzyby można hodować w ogrodzie >>>