Herbata matcha w japońskiej tradycji

Herbata matcha od ponad 1000 lat jest elementem Japońskiej Ceremonii Parzenia Herbaty. Z czasem stała się też popularnym składnikiem deserów: ciast, lodów, kaw i smoothie. Wyróżnia ją wyjątkowy smak i niezwykłe właściwości, które wynikają m.in. z faktu, że matcha jest odmianą sproszkowanej zielonej herbaty. Nie pijemy wyłącznie naparu, ale również drobniuteńkie listki. Herbata matcha cieszy się już sporą popularnością w Stanach Zjednoczonych i jest coraz bardziej znana w Polsce.

Zielona herbata matcha i jej wyjątkowe właściwości

Dzięki specjalnej technice produkcji zielona herbata matcha wyróżnia się wysoką zawartością katechin, białka, potasu, wapnia i witaminy C. Ma ponad dwukrotnie więcej kofeiny niż pozostałe zielone herbaty i cztery razy więcej L-teaniny. Jakie matcha ma właściwości?

  • Jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu neutralizuje działanie wolnych rodników. To wyjątkowo ważne w dzisiejszych czasach, gdy odnotowuje się dużą zapadalność na nowotwory. Przeciwutleniacze nie są też obojętne dla naszej urody - dzięki nim wyglądamy i czujemy się młodziej, a jedna filiżanka matchy dostarcza ich tyle, co 10 filiżanek tradycyjnej zielonej herbaty.
  • Herbata matcha to bogate źródło katechin i ich pochodnej czyli EGCg, które zmniejszają ryzyko miażdżycy, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Związek o nazwie EGCg wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i jest stukrotnie silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina C.
  • Uspokaja, a jednocześnie pobudza. Matcha zawiera dużo kofeiny i L-teaniny, dzięki czemu zapewnia wyjątkową jasność umysłu. L-teanina sprzyja też relaksacji. Dzięki tym dwóm teoretycznie przeciwstawnym właściwościom, zielona sproszkowana herbata była często używana przez buddyjskich mnichów Zen podczas medytacji. W przeciwieństwie do kawy nie powoduje bowiem nadpobudliwości, nerwowości i nie podnosi ciśnienia.
  • Dzięki zawartości L-teaniny, herbata matcha pobudza produkcję dopaminy i serotoniny. Obydwie substancje podnoszą zdolność zapamiętywania i wpływają na dobry nastrój.
  • Przyspiesza metabolizm, a tym samym aż czterokrotnie zwiększa spalanie tłuszczu.
  • Dzięki zawartości chlorofilu wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Katechiny mają też właściwości antybiotyczne, więc wzmacniają układ odpornościowy.
  • Herbata matcha obniża poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższa dobrego (HDL). Według badań mężczyźni pijący ten rodzaj zielonej herbaty wykazywali o 11% mniejszą zachorowalność na choroby serca niż pozostali.
Matcha
Shutterstock

Jak przygotować herbatę?

Sposób przygotowania zielonej herbaty matcha wywodzi się z Japońskiej Ceremonii Herbacianej. Będziesz potrzebować czarki (rodzaj miseczki, która zastępuje tradycyjną filiżankę), bambusowej trzepaczki oraz bambusowej łyżeczki. Na początek wsyp do czarki dwie bambusowe łyżeczki herbaty, a następnie zalej wodą o temperaturze 80° C. Ubijaj trzepaczką aż do powstania zielonej, gęstej piany.

Herbata zielona matcha może też być przygotowana bez użycia dodatkowych akcesoriów. Wsyp do filiżanki jedną łyżeczkę proszku i zalej niewielką ilością zimnej wody. Dokładnie wymieszaj, a następnie dopełnij filiżankę wodą w temperaturze 80° C.

Zobacz trzy pyszne desery z herbatą matcha >>>>

Jak wykorzystać matchę w kuchni? Więcej przepisów na stronie marki Moya Matcha >>>