Hiszpańskie gniazdka - pączki z ciasta parzonego

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 ml wody,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy.

Na lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 3 łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto parzone.
  2. Mąkę przesiewamy wraz z solą i przekładamy do miski. Roztapiamy masło i wlewamy wodę do garnka.
  3. Do ciepłej masy wsypujemy mąkę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Potem kolejno wbijamy całe jajka i miksujemy na wysokich obrotach.
  5. Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia na 30 minut.
  6. Ciasto wkładamy do grubej szprycy i wyciskamy na kwadratowe kawałki papieru do pieczenia.
  7. Rozgrzewamy olej i wkładamy kolejno pączki razem z papierem do pieczenia.
  8. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
  9. Przygotowujemy lukier rozpuszczając cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Polewamy jeszcze ciepłe pączki.
  10. Możemy go zastąpić cukrem pudrem lub miodem.

Dobra rada:

Hiszpańskie pączki z ciasta parzonego możemy przygotować na bazie mąki bezglutenowej w wersji z mąki kukurydzianej czy białej owsianej. Jeżeli chcesz, aby były nieco mniej kaloryczne, wystarczy upiec je, zamiast smażyć w oleju rzepakowym czy słonecznikowym.