Pomidorowa Tarta Tatin

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • posiekany ząbek czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki tagatozy w kryształkach
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 plastry suszonej włoskiej szynki
  • 4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć na niej posiekaną cebulę. Po chwili dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć oba składniki.
  3. Przekroić pomidory na pół, posypać przyprawami i pieprzem. Przełożyć je do naczynia z podsmażoną cebulą i czosnkiem, pomidory położyć przekrojoną częścią do góry.
  4. Skropić pomidory octem balsamicznym i posypać tagatozą. Potrząsnąć naczyniem, by tagatoza skarmelizowała się z octem balsamicznym.
  5. Przesunąć pomidory na środek naczynia, nakryć warstwą ciasta francuskiego i zakryć dokładnie podwijając brzegi.
  6. Umieścić naczynie w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut.
  7. Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć naczynie z piekarnika i obrócić używając talerza, tak by zawartość z naczynia znalazła się na talerzu bez szkody dla struktury ciasta. Zachować ostrożność, by się nie oparzyć.
  8. Posypać ziołami prowansalskimi, plastrami suszonej włoskiej szynki, udekorować kleksami śmietany i skropić oliwą.
tarta-tatin
Stewiarnia.pl

Muffiny pierniczkowe

Składniki:

Suche:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki tagatozy w kryształkach
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao

​Mokre:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Składniki suche połączyć w jednej misce, a mokre w drugiej misce.
  2. Mokre przelać do suchych i zamieszać na jednolite ciasto. Napełnić nim foremki do muffinek do 3/4 wysokości i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  3. Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, używając suchego patyczka.
  4. Opcjonalnie można przygotować lukier z tagatozy mieszając słodzik z sokiem cytrynowym do otrzymania konsystencji płynnego lukru. Nałożyć na gotowe muffinki
    i gotowe!
pierniczkowe-muffiny
Shutterstock

Truskawkowe Daiquiri bez cukru

Składniki:

  • 450 ml soku ananasowego
  • 35o g mrożonych truskawek
  • 1 łyżka tagatozy w kryształkach
  • 2 limonki
  • świeże truskawki i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (prócz świeżych truskawek) umieścić w blenderze i zblendować.
  2. Przelać koktajl do szklanek, udekorować świeżymi truskawkami i miętą.
daiquiri
Stewiarnia.pl

Czym jest tagatoza?

To monocukier występujący naturalnie w laktozie oraz owocach tropikalnego drzewa z Afryki. Finalny produkt, czysta tagatoza, jest w 100% wolna od laktozy i w pełni bezpieczna dla osób na nią uczulonych. Słodzik smakuje niemal tak samo jak biały cukier, jednak jest trzy razy mniej kaloryczny od niego i ma niski indeks glikemiczny (IG 7,5), dzięki czemu bezpiecznie mogą stosować go diabetycy i osoby będące na diecie. Tagatoza jest zdrowym zamiennikiem cukru, który idealnie sprawdza się w kuchni: jest odporna na wysokie temperatury, karmelizuje się i fermentuje, co sprawia, że można wyczarować z niej wiele ciast, deserów, dżemów i innych owocowych przysmaków.

Zobacz też: Stewia, ksylitol, tagatoza - jak stosować zamienniki cukru w praktyce? >>>

--

Przepisy powstały we współpracy ze sklepem Stewiarnia.pl, które pełnie też funkcję centrum wiedzy o świadomym odżywianiu. Oferuje szeroki asortyment produktów bez cukru, glutenu, laktozy, odpowiednich dla wegan. Firma, założona przez Beatę Straszewską w 2013 roku, obecnie sprzedaje produkty w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach i hipermarketach w całej Polsce oraz poprzez e-sklep. Stewiarnia jest laureatem nagrody Gastronomiczny Przebój Roku 2016 na Warsaw Gastro Show 2016, konkursu na najlepszy produkt na Międzynarodowych Targach Żywności – World Food Warsaw 2014 oraz konkursu na Najlepszy Produkt DIABETICA EXPO 2014.