Pomidorowa Tarta Tatin
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- posiekany ząbek czosnku
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki tagatozy w kryształkach
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 4 plastry suszonej włoskiej szynki
- 4 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Do naczynia żaroodpornego wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć na niej posiekaną cebulę. Po chwili dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć oba składniki.
- Przekroić pomidory na pół, posypać przyprawami i pieprzem. Przełożyć je do naczynia z podsmażoną cebulą i czosnkiem, pomidory położyć przekrojoną częścią do góry.
- Skropić pomidory octem balsamicznym i posypać tagatozą. Potrząsnąć naczyniem, by tagatoza skarmelizowała się z octem balsamicznym.
- Przesunąć pomidory na środek naczynia, nakryć warstwą ciasta francuskiego i zakryć dokładnie podwijając brzegi.
- Umieścić naczynie w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut.
- Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć naczynie z piekarnika i obrócić używając talerza, tak by zawartość z naczynia znalazła się na talerzu bez szkody dla struktury ciasta. Zachować ostrożność, by się nie oparzyć.
- Posypać ziołami prowansalskimi, plastrami suszonej włoskiej szynki, udekorować kleksami śmietany i skropić oliwą.

Muffiny pierniczkowe
Składniki:
Suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki tagatozy w kryształkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
Mokre:
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Składniki suche połączyć w jednej misce, a mokre w drugiej misce.
- Mokre przelać do suchych i zamieszać na jednolite ciasto. Napełnić nim foremki do muffinek do 3/4 wysokości i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, używając suchego patyczka.
- Opcjonalnie można przygotować lukier z tagatozy mieszając słodzik z sokiem cytrynowym do otrzymania konsystencji płynnego lukru. Nałożyć na gotowe muffinki
i gotowe!

Truskawkowe Daiquiri bez cukru
Składniki:
- 450 ml soku ananasowego
- 35o g mrożonych truskawek
- 1 łyżka tagatozy w kryształkach
- 2 limonki
- świeże truskawki i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (prócz świeżych truskawek) umieścić w blenderze i zblendować.
- Przelać koktajl do szklanek, udekorować świeżymi truskawkami i miętą.

Czym jest tagatoza?
To monocukier występujący naturalnie w laktozie oraz owocach tropikalnego drzewa z Afryki. Finalny produkt, czysta tagatoza, jest w 100% wolna od laktozy i w pełni bezpieczna dla osób na nią uczulonych. Słodzik smakuje niemal tak samo jak biały cukier, jednak jest trzy razy mniej kaloryczny od niego i ma niski indeks glikemiczny (IG 7,5), dzięki czemu bezpiecznie mogą stosować go diabetycy i osoby będące na diecie. Tagatoza jest zdrowym zamiennikiem cukru, który idealnie sprawdza się w kuchni: jest odporna na wysokie temperatury, karmelizuje się i fermentuje, co sprawia, że można wyczarować z niej wiele ciast, deserów, dżemów i innych owocowych przysmaków.
Zobacz też: Stewia, ksylitol, tagatoza - jak stosować zamienniki cukru w praktyce? >>>
--
Przepisy powstały we współpracy ze sklepem Stewiarnia.pl, które pełnie też funkcję centrum wiedzy o świadomym odżywianiu. Oferuje szeroki asortyment produktów bez cukru, glutenu, laktozy, odpowiednich dla wegan. Firma, założona przez Beatę Straszewską w 2013 roku, obecnie sprzedaje produkty w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach i hipermarketach w całej Polsce oraz poprzez e-sklep. Stewiarnia jest laureatem nagrody Gastronomiczny Przebój Roku 2016 na Warsaw Gastro Show 2016, konkursu na najlepszy produkt na Międzynarodowych Targach Żywności – World Food Warsaw 2014 oraz konkursu na Najlepszy Produkt DIABETICA EXPO 2014.
Komentarze