Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Ratunek dla studentów i kulinarnych leniuchów. Rozsławiła polską kuchnię w Europie, a najlepsi kucharze przez wieki tworzyli wiele wariacji na jej temat.

Warto pamiętać, że jajecznicę możemy przyrządzić na wiele sposobów. W każdy niedzielny poranek można spróbować przygotować śniadanie z jajkami w innej wersji. Dzięki temu mogą też zabłysnąć osoby, które nie są kulinarnymi mistrzami. Istnieje szansa na zostanie królem jednej, ale za to wspaniałej historycznej potrawy, która rozsławiła Polskę w Europie.

Poniżej nasza propozycja oryginalnej wariacji jajecznicy z dodatkiem żółtego sera.

Jajecznica z żółtym serem

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego parzonego                   
  • 1 średnia cebula                                                    
  • 4 średnie pieczarki                                             
  • 6 jajek                                                         
  • 6 pomidorków koktajlowych                        
  • 100 g sera Morskiego                    
  • ½ pęczka szczypiorku                                                
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Boczek pokroić w plasterki lub paski i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, całość chwilę poddusić. Następnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i dodać przekrojone na pół pomidorki. Jajecznicę mieszając podgrzewać, aż jajka się zetną. Na koniec posypać pokrojonym w paseczki serem i przez krótką chwilę zapiec od góry, aż ser się rozpuści lub po prostu ser wymieszać z jajecznicą. Podawać z pokrojonym szczypiorkiem.