Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Ratunek dla studentów i kulinarnych leniuchów. Rozsławiła polską kuchnię w Europie, a najlepsi kucharze przez wieki tworzyli wiele wariacji na jej temat.
Warto pamiętać, że jajecznicę możemy przyrządzić na wiele sposobów. W każdy niedzielny poranek można spróbować przygotować śniadanie z jajkami w innej wersji. Dzięki temu mogą też zabłysnąć osoby, które nie są kulinarnymi mistrzami. Istnieje szansa na zostanie królem jednej, ale za to wspaniałej historycznej potrawy, która rozsławiła Polskę w Europie.
Poniżej nasza propozycja oryginalnej wariacji jajecznicy z dodatkiem żółtego sera.
Jajecznica z żółtym serem
Składniki:
- 100 g boczku wędzonego parzonego
- 1 średnia cebula
- 4 średnie pieczarki
- 6 jajek
- 6 pomidorków koktajlowych
- 100 g sera Morskiego
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić w plasterki lub paski i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki, całość chwilę poddusić. Następnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i dodać przekrojone na pół pomidorki. Jajecznicę mieszając podgrzewać, aż jajka się zetną. Na koniec posypać pokrojonym w paseczki serem i przez krótką chwilę zapiec od góry, aż ser się rozpuści lub po prostu ser wymieszać z jajecznicą. Podawać z pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze