Jajka faszerowane można serwować nie tylko w czasie Wielkanocy. Są tak pyszne i proste w wykonaniu, że można je podawać przy różnych okazjach.

To, z czego zrobimy farsz do jajek, to w sumie zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań smakowych.
Możemy je przygotować na ostro, łagodnie, z rybami, z warzywami, z grzybami a nawet z ziołami.

Tak podane faszerowane jajka, to pyszna przekąska na jeden kęs.

Zobaczcie nasze propozycje na faszerowane jajka ->>

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jedno zepsute jajko może nam zepsuć całe danie. Jeżeli nie jesteśmy pewni, to warto sprawdzić czy znalezione przez nas w lodówce jajka nie sprawią nam przykrej niespodzianki. Jest na to kilka sposobów.

Test w wodzie
- im starsze jajko tym więcej powietrza w skorupce. Najprostszym sposobem na sprawdzenie świeżości jajek bez rozbijania skorupek jest wodny test. Do wykonania go potrzebujemy miski z zimną wodą, do której wkładamy nasze jajka. Jeżeli wypływają i unoszą się na wodzie, to niestety te jajka nie nadają się już do użycia. Jeżeli się przechylają i lekko unoszą w wodzie, ale nie wypływają na sam wierzch, jajka nadają się jeszcze do spożycia, ale najlepiej ugotować je na twardo. Jeżeli jajka opadają na dno i nie poruszają się, są świeże i możemy z nich zrobić to na co mamy ochotę.

Test gładkości skorupki
- kolejny sposób na ocenę świeżości jajka bez rozbijania skorupki. Możemy ją ocenić, jeszcze przed zakupem, dzięki dokładnemu przyglądaniu się skorupce naszych jajek. Im starsze jajko tym bardziej gładka i błyszcząca skorupka. Jeżeli nasze jajko ma matową skorupkę to znaczy, że jest świeże i nadaje się do użycia. 

Test potrząsania
- tym sposobem możemy sprawdzić świeżość jaj jeszcze w sklepie. Jeżeli przy potrząsaniu jajko wydaje dźwięki bulgotania, to znaczy, że w środku już jest powietrze, a jajko jest już stare i nie nadaje się do użycia.

Test rozbicia jajka
- jest to również bardzo prosta metoda na sprawdzenie, czy nasze jajka nadają się do spożycia, ale wymaga ona rozbicia skorupiki. Wystarczy rozbić jajo na talerz i dokładnie przyjrzeć się żółtku i białku. Jeżeli żółtko jest zwarte i wypukłe, a białko kleiste i przylegające do żółtka, to nasze jajko jest świeże. Jeżeli zarówno białko, jak i żółtko rozpływają się po talerzu, to jajko już nie nadaje się do spożycia.