Nie ma Wielkanocy bez jajka. Jak się okazuje, bez niego nie byłoby również imponujących dzieł malarskich czy budynków, jubilerskich dzieł sztuki i kosmetyków. Chociaż pozornie wydaje się, że o jajku wiemy niemal wszystko, okazuje się, że na stałe zagościło w kilku mniej oczywistych dziedzinach naszego życia, a jego właściwości mogą nam pomóc.

Jajko w kosmetyce

1.    Żółtka jaj mogą służyć do stworzenia maseczek: kojącej, odżywczej czy wzmacniającej maski na włosy. Lecytyna, zawarta w żółtkach, to naturalny przeciwutleniacz o właściwościach: nawilżających, odżywczych i zmiękczających.
2.    Białko jaj ma silne właściwości odmładzające. Może być składnikiem maseczek liftingującej i oczyszczającej oraz płynu zmiękczającego do pięt, kolan i łokci.
3.    Rozdrobniona skorupka jajka dodana do odżywki lub lakieru do paznokci sprawi, że staną się one mocniejsze.

Jajko w sztuce

4.    Jajko było ulubionym motywem Salvadora Dalego. Ten sam motyw w swoich obrazach wykorzystywali m.in. Hieronim Bosch, Leonardo da Vinci czy Piero della Francesca.
5.    Jajka Fabergé to XIX-wieczne arcydzieła sztuki jubilerskiej z czasów Aleksandra III i Mikołaja II. Ceny carskich jaj, stworzonych ze złota, srebra, masy perłowej i rozmaitych kamieni szlachetnych, sięgają kilkudziesięciu milionów dolarów. Brytyjska królowa Elżbieta II posiada w swojej kolekcji trzy jajka Fabergé.
6.    Muzeum Salvadora Dalego w Figueres jest zwieńczone attyką w kształcie olbrzymich jaj.

Jajko w architekturze

7.    Jajko zainspirowało wielu wybitnych architektów. Budynki w tym kształcie zajmują mniej miejsca, co zdecydowanie obniża zużycie energii elektrycznej.
8.    Ratusz w Londynie, Narodowy Teatr Wielki w Pekinie czy Cybernetyczne jajo w Bombaju to przykłady budynków w kształcie jajka.
9.    Dawniej jaja wykorzystywano do tworzenia zaprawy murarskiej.

Jajko w kuchni

10.    Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka…”.
11.    Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak.
12.    Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów: jajko na miękko, w koszulce, na twardo, po wiedeńsku lub szkocku.
13.    Jajko kurze gotowane dłużej niż 10 minut traci ponad 50% wartości odżywczej białka!
14.    Papież ma swój własny kurnik w Castel Gandolfo, letniej rezydencji papieskiej.
15.    Przepiórcze jajko gotujemy na twardo 3 minuty, zaś strusie nawet 70!

Źródło:

http://www.hrs.com/pl/blog/po-godzinach/jajko-nie-tylko-na-wielkanocnym-stole.html