Jedzenie trzymane w zamrażarce nie może żyć wiecznie. Mięso powinno być wykorzystane w przeciągu 3 miesięcy, a chleb nie powinien być mrożony dłużej niż pół roku. Zbyt długo oraz nieprawidłowo przechowywane produkty w zamrażalce mogą nam zaszkodzić. Dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać poszczególne produkty oraz jak długo możemy trzymać je w zamrażarce.
Jak długo trzymać w zamrażarce…
Mięso:
Wołowina – 3 miesiące
Jagnięcina – 3 miesiące
Wieprzowina – 3 miesiące
Bekon w kawałkach – 2 miesiące
Szynka i inne wyroby mięsne – 2 miesiące
Kurczak i indyk – 3 miesiące
Kaczka – 3 miesiące
Ryby:
Białe ryby – 6 miesięcy
Ryby tłuste – 3 miesiące
Owoce:
Otwarte owoce mrożone – 6 miesięcy
Puree z owoców – 6 miesięcy
Sok owocowy – 12 miesięcy
Warzywa:
Blanszowane – 12 miesięcy
Surowe – 3 miesiące
Pomidory – 6 miesięcy
Puree z warzyw – 6 miesięcy
Nabiał:
Masło słodzone – 12 miesięcy
Masło niesłodzone – 6 miesięcy
Lody – 6-12 miesięcy
Inne produkty:
Zupy i sosy – 3 miesiące
Gotowe dania – 6 miesięcy
Ciasta – 3-6 miesięcy
Chleb – 3-6 miesięcy
Podany czas to maksymalny okres przechowywania danego produktu w zamrażarce.
>>> 14 patentów na sprytne mrożenie <<<
Mrożenie produktów – dobre nawyki
Aby zamrażalka pracowała prawidłowo, musimy pamiętać o kilku zasadach.
Wypełniając zamrażarkę zostawmy w niej odrobinę miejsca, nie pakujmy jej do pełna. Powietrze będzie mogło swobodnie przepływać i tym samym będzie utrzymana odpowiednia temperatura.
Nie wkładajmy do zamrażalki ciepłych produktów, ponieważ podniosą one temperaturę i mogą rozmrozić resztę trzymanych z zamrażarce produktów.
Mrożąc porcjowane produkty pamiętaj o dokładnym zamknięciu torebek i pojemników, aby nic się do nich nie dostało.
Jeżeli zamrażasz płyny, pamiętaj o zostawieniu odrobiny miejsca, ponieważ po zamrożeniu płyn zwiększy swoją objętość.
Zawsze naklejaj etykiety na produkty z informacją o ich zawartości, datą i rozmiarem lub ilością porcji.
Nie zamrażaj produktu, który raz został rozmrożony.
Mrożenie produktów – jak rozmrażać?
Nigdy nie zostawiaj rzeczy do rozmrożenia w ciepłym miejscu. Lepiej będzie, gdy schowasz je do lodówki lub innego, chłodnego miejsca. Przed gotowaniem produktów upewnij się, że są rozmrożone i wykorzystaj je jak najszybciej po rozmrożeniu.
Aby rozmrozić mięso połóż je na tacce lub talerzu, ponieważ mięso w trakcie rozmrażania puszcza soki. Umieść je na ostatniej półce w lodówce. Mniejsze kawałki mięsa powinny rozmrozić się w przeciągu 6 godzin, a większe mogą rozmrażać się nawet 48 godzin.
Komentarze