Jedzenie trzymane w zamrażarce nie może żyć wiecznie. Mięso powinno być wykorzystane w przeciągu 3 miesięcy, a chleb nie powinien być mrożony dłużej niż pół roku. Zbyt długo oraz nieprawidłowo przechowywane produkty w zamrażalce mogą nam zaszkodzić. Dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać poszczególne produkty oraz jak długo możemy trzymać je w zamrażarce.

Jak długo trzymać w zamrażarce…

Mięso:

Wołowina – 3 miesiące

Jagnięcina – 3 miesiące

Wieprzowina – 3 miesiące

Bekon w kawałkach – 2 miesiące

Szynka i inne wyroby mięsne – 2 miesiące

Kurczak i indyk – 3 miesiące

Kaczka – 3 miesiące

Ryby:

Białe ryby – 6 miesięcy

Ryby tłuste – 3 miesiące

Owoce:

Otwarte owoce mrożone – 6 miesięcy

Puree z owoców – 6 miesięcy

Sok owocowy – 12 miesięcy

Warzywa:

Blanszowane – 12 miesięcy

Surowe – 3 miesiące

Pomidory – 6 miesięcy

Puree z warzyw – 6 miesięcy

Nabiał:

Masło słodzone – 12 miesięcy

Masło niesłodzone – 6 miesięcy

Lody – 6-12 miesięcy

Inne produkty:

Zupy i sosy – 3 miesiące

Gotowe dania – 6 miesięcy

Ciasta – 3-6 miesięcy

Chleb – 3-6 miesięcy

Podany czas to maksymalny okres przechowywania danego produktu w zamrażarce.

>>> 14 patentów na sprytne mrożenie <<<

Mrożenie produktów – dobre nawyki

Aby zamrażalka pracowała prawidłowo, musimy pamiętać o kilku zasadach.

Wypełniając zamrażarkę zostawmy w niej odrobinę miejsca, nie pakujmy jej do pełna. Powietrze będzie mogło swobodnie przepływać i tym samym będzie utrzymana odpowiednia temperatura.

Nie wkładajmy do zamrażalki ciepłych produktów, ponieważ podniosą one temperaturę i mogą rozmrozić resztę trzymanych z zamrażarce produktów.

Mrożąc porcjowane produkty pamiętaj o dokładnym zamknięciu torebek i pojemników, aby nic się do nich nie dostało. 

Jeżeli zamrażasz płyny, pamiętaj o zostawieniu odrobiny miejsca, ponieważ po zamrożeniu płyn zwiększy swoją objętość.

Zawsze naklejaj etykiety na produkty z informacją o ich zawartości, datą i rozmiarem lub ilością porcji.

Nie zamrażaj produktu, który raz został rozmrożony.

>>> Jak mrozić truskawki? <<< 

Mrożenie produktów – jak rozmrażać?

Nigdy nie zostawiaj rzeczy do rozmrożenia w ciepłym miejscu. Lepiej będzie, gdy schowasz je do lodówki lub innego, chłodnego miejsca. Przed gotowaniem produktów upewnij się, że są rozmrożone i wykorzystaj je jak najszybciej po rozmrożeniu.

Aby rozmrozić mięso połóż je na tacce lub talerzu, ponieważ mięso w trakcie rozmrażania puszcza soki. Umieść je na ostatniej półce w lodówce. Mniejsze kawałki mięsa powinny rozmrozić się w przeciągu 6 godzin, a większe mogą rozmrażać się nawet 48 godzin.