Sama ziemia na warzywach czy owocach nie jest dla nas szczególnie groźna. Niebezpieczne mogą być zawarte w niej drobnoustroje. Poza tym na skórce owoców i warzyw często znajdują się pozostałości pestycydów, środków owadobójczych, wosk stosowany do nabłyszczania. Tego wodą się nie zmyje. Można użyć specjalnych środków do mycia warzyw i owoców. Zawierają one naturalne substancje, więc są bezpieczne. Gdy jednak nie mamy ich pod ręką, da się to zrobić domowymi sposobami.

Jak dobrze myć warzywa i owoce: jabłka i gruszki

Ponieważ są twarde, to bakterie z ich powierzchni łatwo daje się zmyć pod bieżącą wodą. W trakcie dobrze pocierać skórkę palcami lub szczoteczką do mycia warzyw, by dodatkowo usuwać zanieczyszczenia mechanicznie. Potem warto również wytrzeć każdy owoc. Aby pozbyć się większości pestycydów z jabłek czy gruszek, dobrze włożyć je na 15 minut do litra wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Zbadano, że taki zabieg pozwala zmniejszyć ilość niepotrzebnych substancji chemicznych nawet o 96 proc. Mycie w wodzie tylko o 30-50 proc.

Jak dobrze myć warzywa i owoce: papryka

Można najpierw ją opłukać, a potem włożyć do mieszanki dwóch litrów wody z łyżeczką 3-proc. wody utlenionej. Moczymy warzywa 15-20 minut. Woda utleniona ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, w ten sposób ze skórki pozbędziemy się np. zarodników pleśni z rodzaju Aspergillus niger. Woda utleniona tak rozcieńczona nie zmienia smaku owoców i warzyw, a jednocześnie jest bezpieczna dla zdrowia.

Jak dobrze myć owoce i warzywa: maliny, truskawki i jagody

Ogrodowe z własnej uprawy wystarczy opłukać krótko, by pozbyć się piasku i kurzu. Jednak te z dużych plantacji lepiej po opłukaniu na pięć minut włożyć do roztworu czterech litrów wody i łyżki octu jabłkowego. Można też przelać je taką mieszanką. Ocet jabłkowy zakwasza powierzchnię owoców i eliminuje szkodliwe bakterie. W przypadku jagód z lasu stężenie tego roztworu musi być trzy razy większe. Trzeba z ich powierzchni pozbyć się bąblowca. To pasożyt, który może być na skórce. Choć niektórzy zalecają, by dlatego myć jagody w wodzie z kilkoma kroplami płynu do naczyń, to lepiej tego nie robić. Źle wypłukany detergent szkodzi.

Jak dobrze myć owoce i warzywa: brokuły, kalafior

Takie warzywa o dużej ilości „zakamarków” należy moczyć przez 1-2 minuty w zimnej, czystej wodzie. Potem warto włożyć je do mieszanki wody z solą i octem. Do miski z trzema litrami wody wlej szklankę octu i wsyp trzy łyżki soli. Mocz 10 minut. Potem wypłucz warzywo pod bieżącą wodą.

Jak dobrze myć warzywa i owoce: sałaty, seler naciowy

Jeśli są umyte przez producenta, nie ma sensu robić tego powtórnie. Gdy kupujesz nieopakowane, włóż każdy liść osobno do miski z zimną wodą na kilka minut. Wyjmij liście, zmień wodę i powtórz cały proces. Potem opłukane liście przełóż do mieszaniny dwóch szklanek wody i pół szklanki octu, może być spirytusowy. Mocz je pięć minut. Następnie opłucz pod bieżącą wodą.

Jak dobrze myć warzywa i owoce: pomidory, cukinia, ogórek

Najlepiej 30 minut moczyć je w słonej wodzie. Okazało się, że ten zabieg usuwa sporą część środków owadobójczych, którymi spryskuje się warzywa, a także pomieszczenia, w których się je przechowuje. Do litra wody należy wsypać łyżkę soli lub dwie łyżki sody oczyszczonej. Taki roztwór usuwa o 80-90 proc. więcej niechcianej chemii niż zwykła woda. Po takiej kąpieli warzywa trzeba umyć wodą.

Jak dobrze myć warzywa i owoce: banany

Zabrudzenia ze skórki, np. środki konserwujące, można przenieść podczas obierania na miąższ. Dlatego owoc przed obraniem dobrze umyć wodą z mydłem za pomocą szczoteczki do warzyw. Potem najlepiej go wytrzeć do sucha.

Wyjątkowe cytrusy

Na powierzchni cytrusów jest sporo różnych substancji konserwujących, nabłyszczających, owadobójczych. Podczas obierania można zanieczyścić wnętrze owocu chemikaliami ze skórki.

Aby usunąć te substancje, trzeba umyć owoce ciepłą wodą o temp. 60-70 st. C za pomocą szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń.

Jeśli chcesz wykorzystać skórkę do ciasta, owoce najpierw wypłucz w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego, a potem w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Pozbędziesz się w ten sposób pozostałości pestycydów i konserwantów.