Spis treści:

  1. Jak grillować na grillu gazowym?
  2. Jak grillować w piekarniku?
  3. Jak grillować na patelni?

Jak grillować na grillu gazowym?

Jak grillować na grillu gazowym - praktyczne porady

Grillując na grillu gazowym wyczyść uprzednio powierzchnię do grillowania szczotką do grilla, drewnianą skrobaczką lub zwitkiem folii aluminiowej, aby usunąć wszelkie pozostałości po poprzednim pieczeniu. Jeżeli chcesz zmniejszyć ryzyko przywierania, zwilż ręcznik papierowy olejem roślinnym i za pomocą szczypiec przesuwaj go po gorącym ruszcie przed umieszczeniem na nim potrawy.

Kolejno ułóż równomiernie potrawy na grillu. Upewnij się, że pozostawisz miejsce na obracanie i przerzucanie potraw, nie blokując powierzchni pieczenia. Nie zapominaj o tym, ze zbyt ciasto ułożone kawałki mogą dusić się zamiast grillować.

Piecz na grillu gazowym przy użyciu metody bezpośredniej lub pośredniej. Przy bezpośrednim - ogień znajduje się tuż pod jedzeniem. Użyj metody bezpośredniego pieczenia do małych, łatwych w obróbce kawałków, których gotowanie zajmuje mniej niż 20 minut, takich jak:

Przy pośredniej metodzie, ciepło jest rozprowadzane po obu stronach grilla lub po jednej stronie grilla. Możesz użyć tego sposobu przy dużych kawałkach mięsa, które wymagają ponad 20 minut pieczenia lub grillowania. To dobry sposób także przy takich potrawach, które mogłyby się bardzo szybko spalić przy bezpośrednim ogniu.

Wykorzystaj do:

Staraj się nie odkrywać pokrywy grilla gazowego zbyt często. To może jedynie przedłużyć czas pieczenia i przygotowania potrawy. To jeden z błędów podczas grillowania.

Jak grillować w piekarniku?

Jak grillować w piekarniku - praktyczne porady

W piekarniku możemy grillować z funkcją grill dostępną prawie w każdym piekarniku wolnostojącym, jak i tym w zabudowie. W zależności od produktu, jaki chcemy piec, warto wiedzieć, jaką temperaturę i sposób wybrać:

  • przy grillowaniu mięsa - wybierz najwyższą możliwą temperaturę 250-300 stopni Celsjusza i grilluj w krótkim czasie, aby soki w mięsie pozostały w środku i utworzyła się delikatna i chrupiąca skorupka z zewnątrz,
  • przy grillowaniu warzyw - wybierz temperaturę w granicach 160-180 stopni Celsjusza i grilluj przez 15 minut (jeżeli chcesz, aby były chrupkie) do 20 minut (nieco miększe),
  • przy zapiekaniu dań - opcja grill to funkcja pieczenia od góry, wiec dobrze sprawdzi się przy zapiekaniu sera i warzywnej pierzynki na daniach. Grilluj przez 20 minut przy 200 stopniach Celsjusza.

Jak grillować na patelni?

Jak grillować na patelni - praktyczne porady

Do grillowania można wykorzystać patelnię grillową lub też żeliwną ze specjalnymi żeberkami do grillowania jak w przypadku patelni grillowej. W obu przypadkach to skuteczna metoda na przygotowanie burgerów z grilla, piersi z kurczaka czy też warzyw i owoców.

Patelnia grillowa

Patelnię grillową należy uprzednio dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. na niektórych typach patelni znajduje się w środkowej części specjalny okrągły znak, który po uzyskaniu odpowiedniej temperatury staje się powoli niewidoczny i zlewa się z resztą. To gwarantuje, ze patelnia rozgrzała się wystarczająco.

Jeżeli nie mamy takiego udogodnienia, wystarczy wyjąć kawałek mięsa i delikatnie przyłożyć do patelni grillowej. Po charakterystycznym syczeniu i skwierczeniu, możemy być pewni, że jest gotowa do pracy. Jak grillować kurczaka na patelni? Wystarczy zamarynować go dzień wcześniej w ulubionych ziołach, sosie sojowym i papryce suszonej. Kolejnego dnia na rozgrzanej patelni grillowej smażyć do uzyskania chrupiącej skórki przez 5 minut z każdej strony w przypadku fileta.

Patelnia żeliwna

Patelnię żeliwną możemy wykorzystać do pieczenia oraz grillowania. Wcześniej należy przetrzeć ją suchą ściereczką. Po każdym użyciu patelni żeliwnej należy ściągnąć resztki z pieczenia i przetrzeć oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Nie myjemy jej detergentami, gdyż możemy uszkodzić powierzchnię. Pieczemy mięso, warzywa czy rybę na porządnie rozgrzanej patelni - wystarczy 8 minut dla filetu z ryby oraz piersi z kurczaka. Doskonale zgrillujesz burgery medium rare lub well-done.

Posłuży również jako patelnia do zapiekania dań w piekarniku - po ugrillowaniu mięsa, możesz dopiec je ze startym serem na wierzchu czy pierzynką z warzyw w piekarniku. Patelnia żeliwna długo utrzymuje ciepło i pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki mięsa czy warzyw.

Zobacz też:

Przepisy na grilla - pomysły na wykwintne przyjęcie

Sałatki na grilla - 5 smacznych przepisów