Kawowiec - pochodzenie 

Drzewko kawowe, które najczęściej hodujemy w domu jest odmianą arabską (coffea arabica). Właśnie tą odmianę znajdziemy w większości sklepów z roślinami, a także w większości marketów. Sama kawa pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki, ale nie oznacza to, że uprawa w domu będzie problematyczna. Nasze domowe warunki w zupełności wystarczą naszej tropikalnej roślinie o ile będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Drzewko kawy - jak wygląda?

Kawowiec w środowisku naturalnym tworzy duże, pojedyncze mocno rozgałęzione krzewy, które mogą osiągnąć ponad 6 metrów wysokości. My kupując naszego kawowca w doniczce prawdopodobnie trafimy na niewielką kępę zielonych, gęsto ulistnionych sadzonek, które rosnąc dosyć szybko zmienią swój wygląd i bardziej upodobnią się do swojego dzikiego brata. Może nie będzie to aż tak duża roślina, ale musimy liczyć się z tym, że domowy kawowiec może osiągnąć nawet 2 metry wysokości. 

Kawowiec - jak go uprawiać?

Kawowiec to roślina pochodząca z Afryki, więc możemy się łatwo domyślić, że będzie oczekiwała ciepła i światła przez cały rok. Wybierając dla niej miejsce, warto zwrócić uwagę, aby było bardzo jasne, ale jednocześnie osłonięte przed bezpośrednim słońcem. Nasza roślina będzie się czuła najlepiej w temperaturze w granicach 22-25°C. Latem możemy wynieść kawowiec na balkon lub do ogrodu, ponieważ lubi świeże powietrze. Musimy pamiętać o systematycznym podlewaniu, ale nie można z nim przesadzić, ponieważ może to skutkować gniciem rośliny. Drugą ważną czynnością o której musimy pamiętać latem jest nawożenie. Najlepiej sprawdzi się nawóz do uprawy cytrusów.  Zimowa pielęgnacja kawowca odrobinę różni się od letniej, ponieważ w tym okresie spowalnia swój rozwój i przechodzi w stan spoczynku. Kawowiec potrzebuje wtedy niższej temperatury, około 18-20°C. Dodatkowo zimą nie nawozimy rośliny, ponieważ nie potrzebuje aż tylu składników odżywczych co wiosną. 

Drzewko kawy - najlepsze podłoże

Jednym z najważniejszych czynników przy uprawie kawowca jest odpowiedni dobór gleby. To dzięki niej roślina będzie prawidłowo się rozwijać i nie będzie chorować. Kawa potrzebuje żyznego i lekko kwaśnego podłoża. Możemy skorzystać z gotowych mieszanek, najlepiej sprawdzi się ta dla cytrusów. 

Kawowiec - jakich błędów unikać?

Do najczęstszych błędów przy uprawie kawy należą:

  • zbyt niska temperatura (poniżej 12°C)

  • przeciągi

  • brak światła

  • zbyt mokre lub przesuszone podłoże

Domowa kawa? To możliwe!

Jeżeli stworzymy naszej kawie odpowiednie warunki, po kilku latach może nam się odwdzięczyć delikatnymi, przepięknie pachnącymi kwiatami z których powstaną małe, czerwone owoce. Jeżeli je zbierzemy, obierzemy z czerwonego miąższu, wysuszymy i uprażymy - będziemy mieć swoją własną kawę! Nawet jeżeli nie będzie jej dużo to świadomość, że wyhodowaliśmy ją sami da nam na pewno przeogromną satysfakcję.