Mrożenie truskawek wymaga skupienia i  uwagi. To delikatne owoce, które w niskiej temperaturze łatwo sklejają się i tracą swoją strukturę. Istnieje na szczęście kilka trików, które pozwalają zapobiec takiej sytuacji. Sprawdźcie!

Jak mrozić truskawki w całości?

Jak przygotować truskawki do zamrożenia? Zaczynamy od wyboru owoców. Starajmy się do mrożenia przeznaczyć te dojrzałe i dorodne.

Najpierw opłukujemy je w zimnej wodzie, a dopiero potem usuwamy szypułki. Taka kolejność sprawi, że wnętrze owoców nie nasiąknie wodą. W kolejnym kroku truskawki trzeba wysuszyć. Można rozłożyć je w tym celu na tackach wyłożonych papierowymi ręcznikami lub na sicie. Nie zaniedbujmy tej czynności. Nadmiar wody spowoduje, że owoce po rozmrożeniu utracą jędrność.

Zamrażanie truskawek warto podzielić na dwa etapy. Najpierw układamy owoce na tackach lub na blasze i wkładamy do zamrażarki w miejsce, w którym panuje najniższa temperatura. W niektórych modelach dostępna jest opcja szybkiego mrożenia, którą możemy w tym momencie wykorzystać. Po około dwóch godzinach wstępnie zamrożone owoce można przełożyć do woreczków lub pudełek.

Jak długo można mrozić truskawki? W zamrażalniku owoce te mogą przeleżeć 12 miesięcy.

Jak mrozić zmiksowane truskawki?

Mrożenie zmiksowanych truskawek to druga możliwa opcja. Te przechowywane w całości nie utracą smaku, ale po rozmrożeniu zmienią swój wygląd. Niektórzy więc od razu miksują je, by później korzystać z owocowego musu.

Jak prawidłowo mrozić truskawki zmiksowane? Po ich umyciu, usunięciu szypułek i osuszeniu, wystarczy zmiksować je i przelać do pojemnika próżniowego. Powinien on trafić do najzimniejszej szuflady zamrażalnika. Warto taki mus podzielić na kilka mniejszych pudełek i wykorzystywać w razie potrzeby.

Mrożone truskawki – jak rozmrozić?

Jak mrozić truskawki? Już wiadomo. A jak je rozmrażać, aby w jak najmniejszym stopniu utraciły strukturę? Wystarczy przełożyć je do foliowego woreczka, dokładnie zawiązać i opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowane owoce wykładamy na talerz i posypujemy cukrem, który ułatwi zachowanie struktury. Następnie wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie rozmrożą się.

Można także po prostu wysypać truskawki do miski lub na sito i pozostawić do rozmrożenia w lodówce.

Jak zrobić sorbet z mrożonych truskawek?

Mus z mrożonych truskawek jest doskonały do przygotowania domowego sorbetu. Oczywiście, użyć można także owoców zamrożonych w całości, rozmrażając je wcześniej tylko do momentu, aż będzie można je zmiksować. 

Sorbet z mrożonych truskawek - przepis 

Składniki:

  • 50 dag mrożonego musu z truskawek
  • 1/2 szklanki cukru (można mniej) lub miód do smaku
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • opcjonalnie listki mięty albo melisy

Sposób przygotowania:

Aby przygotować ten deser, wystarczy truskawki przelać do blendera kielichowego, dodać cukier i sok cytrusowy. Na tym etapie można dorzucić także zioła. Całość miksujemy na gładką masę lodową. Gotowy sorbet można przekładać do wafelków lub pucharków i od razu podawać. Co ważne: sorbetu nie można zamrażać ponownie.

Jak zrobić kompot z mrożonych truskawek?

Kompot z mrożonych truskawek to sposób na przywołanie smaku lata zimą. Z powodzeniem można przygotować ten napój wyłącznie z interesujących nas owoców lub dodać inne. 

Kompot z truskawek - przepis 

Składniki:

  • 50 dag mrożonych truskawek
  • 2,5 litra wody
  • 8 łyżek cukru
  • opcjonalnie 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Aby przygotować kompot z mrożonych truskawek, owoców nie trzeba wcześniej rozmrażać. Najpierw zagotowujemy wodę, po czym dosypujemy do niej cukier. Gdy powstanie wrzący syrop, dodajemy zamrożone truskawki, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Jeśli używamy laski wanilii, wystarczy przeciąć ją i dodać do garnka wraz z owocami.

Całość gotujemy około 10 minut. Truskawki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Teraz kompot wystarczy schłodzić i można podawać.