Aby zachować chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze na dłużej, warto znać kilka sposobów przechowywania pieczywa. Sprawdźcie!

1. Trzymaj pieczywo w chlebaku

Aby pieczywo jak najdłużej zachowało świeżość, powinniśmy trzymać je w chlebaku. Najlepiej, aby był wykonany z naturalnego drewna, stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego. Drewniany chlebak jest najlepszy, ponieważ przepuszcza powietrze. Warto wybrać taki model, który z łatwością można wyczyścić. Jeżeli raz na tydzień lub dwa przemyjemy chlebak wodą z octem to nie będzie w nim powstawała pleśń.

2. Pakuj pieczywo w lniane woreczki

Aby zapobiec pleśnieniu i wysychaniu pieczywa, możemy przechowywać je także w lnianych woreczkach. Pozwalają one pieczywie oddychać i tym samym dłużej zachować świeżość. Unikajmy natomiast woreczków foliowych – przyspieszają one proces pleśnienia. Zamiast lnianego woreczka możemy użyć papieru pergaminowego, bawełniany woreczek lub czystą, kuchenną ściereczkę.

>>> Sprawdźcie nasz przepis na chlebek bananowy <<<

3. Trzymaj pieczywo mieszane i ciemne osobno

Trzymaj pieczywo mieszane (np. żytnio-pszenne) i ciemne z dala od siebie. Jeżeli są przechowywane wspólnie to może pleśnieć szybciej.

4. Wkładaj do chlebaka połówkę jabłka

Jeżeli chcemy, aby chleb był odpowiednio wilgotny, warto raz na 2-3 dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka. Tym samym przedłużymy świeżość pieczywa.

>>> Tych 5 rzeczy nie wiecie o chlebie! <<<

5. Chleb tostowy trzymaj w lodówce

Pieczywo tostowe, w otwartym i zamkniętym opakowaniu warto trzymać w lodówce. Dzięki temu dłużej utrzyma świeżość.

6. Chleb możesz mrozić

Jeżeli chcesz, aby pieczywo pozostało świeże na dłużej, możesz go zamrozić. Najlepiej, jeśli pokroisz świeży chleb na kromki i zamrozisz je w woreczkach lub plastikowych torebkach. Tak przygotowane kromki możemy bardzo szybko rozmrozić w piekarniku, mikrofalówce lub w tosterze.

>>> Tu znajdziecie przepis na chleb z 5 składników <<<