Czosnek – dlaczego warto go jeść?

Czosnek nadaje naszym potrawom niezwykły smak i aromat. Świetnie sprawdzi się do makaronów, mięs, past na kanapki i wielu innych potraw. Nie dość, że dobrze smakuje to ma jeszcze dużo właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Działa jak naturalny antybiotyk! Warto go jeść szczególnie jesienią i zimą, kiedy bardziej musimy dbać o naszą odporność. Oprócz swoich właściwości bakteriobójczych i przeciwwirusowych, czosnek jest bogaty w antyoksydanty. Obniża również cholesterol i ciśnienie tętnicze.

Wypróbuj te przepisy na wzmocnienie odporności:

Napar czosnkowy 

Nalewka czosnkowa

Masło czosnkowe 

Mimo wielu korzystnych właściwości, nie wszyscy są zwolennikami czosnku. Powodem jest jego intensywny zapach. Można go jednak łatwo zneutralizować – wodą z miodem i cytryną, świeżym jabłkiem, żując goździka lub łykiem czerwonego wina. Ze względu na jego właściwości warto pamiętać o czosnku w naszej codziennej diecie.

Czosnek – jak go przechowywać?

Umiejętne przechowywanie pozwoli na długo zachować świeżość, smak i właściwości czosnku. Dzięki tym sposobom na przechowywanie czosnku, będzie on aromatyczny i smaczny prze długi czas. Dobrze przechowywany czosnek może nadawać się do spożycia nawet wiele miesięcy.

Podstawowe zasady przechowywania czosnku:

  • przechowujemy w temperaturze pokojowej,
  • przechowujemy w suchej i zacienionej przestrzeni,
  • jeżeli czosnek jest świeżo zerwany należy go najpierw wysuszyć,
  • warto przechowywać czosnek w koszyczku, pudełku z dziurami lub w papierowej torbie z dziurami, aby miał stały dostęp do powietrza.

Pod żadnym pozorem nie przechowuj czosnku w lodówce ani nie zamrażaj. Czosnek straci wtedy swój smak, aromat i właściwości. Podczas przechowywania w lodówce czy zamrażarce czosnek staje się bardziej gorzki. Jeżeli nie będziemy w stanie zużyć czosnku w czasie, kiedy jest on przydatny do spożycia, możemy obrać go, pokroić i schować w szczelnym pojemniku do lodówki. Możemy też zetrzeć ząbki czosnku na tarce i w słoiku wymieszać go z solą i wtedy przechowywać go w lodówce.

Najlepiej przechowywać czosnek nie obrany. Wtedy nie będzie on się tak szybko psuł i na długo zachowa swoje właściwości. Jednak jest sposób na przechowanie obranych ząbków czosnku. Wystarczy włożyć je do czystego słoika i zalać olejem roślinnym. Dzięki tej metodzie będziemy mieli świeże ząbki czosnku na dłużej, a dodatkowo również olej czosnkowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa lub do sałatek.