Rozpalanie grilla, dobór odpowiedniej rozpałki, utrzymanie żaru i pilnowanie ognia wymaga cierpliwości i może nużyć oraz irytować. Poznajcie najważniejsze zasady dzięki którym rozpalanie grilla będzie przyjemnością!

Jak rozpalić grilla? – wybieramy opał

Zanim przystąpimy do rozpalania grilla, musimy wybrać opał. Poszczególne rodzaje różnią się od siebie i mają wpływ na smak grillowanych potraw. Mamy do wyboru trzy popularne rodzaje opału:

Drewno: wiele osób twierdzi, że nadaje potrawom wyjątkowy aromat. Możemy korzystać wyłącznie z drzew owocowych. Drewno z drzew iglastych może być toksyczne.

Brykiet: jest to mieszanka węgla, trocin, piasku i substancji na bazie nafty. Grillowanie na nim trwa najdłużej, ponieważ brykiet wolno się rozpala. Aby żar osiągnął odpowiednią temperaturę trzeba poczekać około 45 minut. Jest to jednocześnie najmniej pyląca i brudząca opcja. Brykiet długo się rozpala, ale rekompensuje to utrzymywaniem temperatury nawet do 4 godzin.

Węgiel drzewny: węgiel drzewny to kawałki drewna. Ulega całkowitemu spaleniu i po 15 minutach po rozpalenia jest gotowy do grillowania jedzenia. Jednak musimy pamiętać o tym, że w trakcie grillowania trzeba dokładać nowe kawałki, aby grill zwyczajnie nie zgasł.

W zależności od tego, czy zależy nam na szybkim rozpaleniu grilla czy chcemy utrzymać wysoką temperaturę przez wiele godzin, wybieramy odpowiedni opał. Możemy także zacząć od węgla drzewnego, który później pokryjemy brykietem. Bez względu na to, który opał wybierzemy, musimy pamiętać o ostrożności i bezpieczeństwie przy jego rozpalaniu.

Jak rozpalić grilla? – wybieramy rozpałkę

Wybór odpowiedniej rozpałki wbrew pozorom nie jest taki prosty. Musimy wziąć pod uwagę pogodę, wiatr, wilgoć i układ opału. Rozpałka bowiem powinna ułatwić nam, a nie utrudnić rozpalenie grilla.

Jaką rozpałkę wybrać? Skuteczną i mocną. Powinna szybko rozpalić grilla i nie gasnąć pod wpływem wiatru.  Do wyboru mamy kilka rodzajów rozpałek:

Rozpałka w płynie: Rozpałka w płynie to jedna z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych rozpałek. Jest bardzo łatwa i skuteczna w użyciu. Musimy pamiętać, że podpałka w płynie występuje w dwóch odmianach: parafinowa oraz zagęszczana. Pierwsza jest tania i łatwopalna, musimy jednak poczekać, aż wypali się w całości, ponieważ może nam zaszkodzić.  Rozpałka zagęszczana konsystencją przypomina żel i nie musimy bać się, że nam zaszkodzi.

Podpałka biała: występuje w formie tabletek lub tabliczek, które wykłada się na opał. Jest bardzo skuteczna, ale jej użycie wymaga więcej wysiłku niż podpałka w płynie.

Podpałka szara: jest z płyty wiórowej. Aby ją użyć wystarczy oderwać kilka kawałków i rozłożyć je pomiędzy węgielkami. Nie szkodzi nam, ani nie pozostawia śladów na rękach.

Podpałka z wełny drzewnej: są to drewniane wióry nasączone substancją ułatwiającą palenie. Jest to najbardziej ekologiczna podpałka i najdłużej pali się ze wszystkich wyżej wymienionych podpałek, dzięki czemu grilla możemy rozpalić w prawie każdych warunkach.

Wybór zapałki należy do nas, warto pamiętać o tym, które podpałki są niebezpieczne, a przy których nie musimy martwić się kiedy wykładamy jedzenie na grilla.

Jak rozpalić grilla? – przydatne akcesoria  

Przy rozpalaniu grilla przydadzą się nam akcesoria ułatwiające rozpalanie jak i późniejsze podtrzymywanie ognia. 

Jak rozpalić grilla? – najważniejsze zasady

Zanim rozpalimy grilla, musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach.

  • Należy oczyścić i przygotować grill oraz miejsce w którym będzie on stał (powinno być płaskie i równe).
  • Miejsce grillowania powinno być osłonięte od wiatru.
  • Zanim zaczniemy rozpalanie grilla, warto przygotować sobie wszystkie potrzebne produkty, podpałkę, opał oraz akcesoria z których będziemy korzystać.

>>> Sprawdź, jakich błędów unikać przy grillowaniu! <<<

Jak rozpalić grilla? – rozpalanie krok po kroku

  1. Układamy wybrany opał na dnie grilla w niewielkim stosiku i polewamy lub  posypujemy go podpałką. Jeżeli używamy komina do rozpalania grilla to w nim skupiamy wykorzystywane produkty.
  2. Podpalamy. Gdy pojawi się ogień, nie gasimy go. Czekamy, aż się wypali.
  3. Gdy na węglu pojawi się biały nalot – osiągnął on odpowiednią temperaturę. Rozgarniamy go po całej powierzchni grilla na przykład szczypcami i możemy zabrać się za grillowanie jedzenia.

Pamiętajmy, że przy rozpalaniu grilla muszą zostać zachowane wszelkie środki ostrożności.