Tradycyjnie mięso rozmraża się, przekładając je do lodówki. Ten proces jest jednak dość powolny, podpowiadamy więc, jak można go przyspieszyć. Niezależnie od tego, jaka metoda spośród niżej wymienionych zostanie przez nas wybrana, pamiętajmy, aby raz rozmrożonego mięsa nie zamrażać ponownie. Dotyczy to zresztą również innych produktów żywnościowych.

Jak szybko rozmrozić mięso mielone?

Szybkie rozmrażanie mięsa mielonego polega na zanurzeniu go w letniej wodzie. Zapakowaną w foliowy woreczek mielonkę wystarczy przełożyć do miski z zimną wodą. Aby nie ochłodziła się zbytnio, należy wymieniać ją mniej więcej co 30 minut. Można także szczelnie zamknięty pakunek rozmrażać pod bieżącą wodą, jest to jednak sposób mniej ekonomiczny.

Rozmrażając mięso tym sposobem, zwróćmy uwagę, aby przez cały czas było w całości zanurzone w wodzie. Minusem tej metody jest to, że takiego mięsa nie można przechowywać. Natychmiast po zamrożeniu trzeba je przygotować.

Jak szybko rozmrozić mięso schabowe?

Jak szybciej rozmrozić mięso na kotlety schabowe? Można wykorzystać do tego celu piekarnik z funkcją termoobiegu. lub rozmrażania. W ten drugi program wyposażone są nowsze piekarniki.

Jak rozmrozić mięso w piekarniku? Wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Jeśli nasz sprzęt wyposażony jest w funkcję defrost, wystarczy z niej skorzystać. W innym przypadku włączamy termoobieg, ustawiając temperaturę pieczenia na 50 - 75 stopni.

Jak szybko rozmrozić mięso z kurczaka?

Jak szybciej rozmrozić mięso z kurczaka? Godna polecenia jest metoda wykorzystująca kuchenkę mikrofalową. Skorzystać z niej można wyłącznie poprzez opcję rozmrażania (defrost).

Rozmrażanie mięsa w mikrofali rozpoczynamy od przełożenia go do przystosowanego do tego celu naczynia. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie piankowych tacek, na których często sprzedawane są kawałki piersi czy udek. Najczęściej kuchenki mikrofalowe po włączeniu funkcji defrost wymagają podania informacji o rodzaju rozmrażanego produktu oraz jego wagi. To ważne, pozwala bowiem zapobiec ryzyku nadmiernego spieczenia mięsa albo nieskutecznego rozmrożenia.

Cały proces zajmuje kilkanaście minut. Istnieje jednak ryzyko, że rozmrażanie nie będzie równomierne: środek pozostanie zimny, a boki staną się twarde i częściowo upieczone.

Na co uważać przy rozmrażaniu mięsa?

Jak szybko rozmrozić mięso, aby nie straciło ono na wartości? Jeśli korzystamy z kuchenki mikrofalowej lub piekarnika, istnieje ryzyko nadmiernego podgrzania. Wówczas trzeba będzie poddać je od razu pełnej obróbce termicznej, by zapobiec namnażaniu się bakterii.

Jeśli natomiast decydujemy się na rozmrażanie mięsa w wodzie, powinna ona być chłodna. Zbyt wysoka temperatura także sprzyja bakteriom, które mogą przyczynić się do nieprzyjemnego zapachu potrawy, a nawet zatruć. Pamiętajmy również, by raz rozmrożonego mięsa nie zamrażać ponownie.