Spis treści:

  1. Stół wielkanocny w stylu nowoczesnym
  2. Stół wielkanocny w stylu tradycyjnym
  3. Potrawy na stół wielkanocny

Stół wielkanocny w stylu nowoczesnym

Stół wielkanocny, który planujemy udekorować w stylu nowoczesnym można podzielić na kilka różnych wariantów, które spełnią wymagania każdego minimalisty czy też miłośnika klasyki. Możesz postawić na piękne świeczniki, drobne wieńce okalające świeczki lub też mini dekoracje z motywem jajek czy pisanek ceramicznych.

Postawmy na wariant srebrny z motywem bieli gdzie główne skrzypce będą grały sztućce i zastawa obiadowa w kolorze srebra. Dodatkowo motywy minimalistycznych zajączków czy kurczaków w postaci solniczki i pieprzniczki pozwolą nieco urozmaicić całość aranżacji. Możesz zestawić biały obrus z dekoracyjnym srebrnym bieżnikiem, który będzie się delikatnie mienił poprzez dodatek srebrnej nici.

Skomponujmy wiosenny róż z szarościami, jeżeli zależy nam na ożywieniu całej kompozycji. Jest to połączenie zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają pastele - są bardzo modne już od kilku lat! Pisanki w tym kolorze, serwetki oraz elementy żywe tak jak kwiaty pozwolą na skomponowanie niezwykle ciekawej propozycji wielkanocnej. Dobrze sprawdzą się także niewielkie elementy w innych pastelach - żółci, zieleni czy też błękitu. Wszystko razem sprawi, ze stół wielkanocny będzie miał niezwykle radosne dekoracje cieszące oko.

Wypróbujmy zestawić złoto z elementami czerni i bieli, jeżeli liczy się dla nas klasyka i elegancja. Dodatek mosiądzu czy innych lekko rdzawych akcentów może przełamać monotonię. Wykorzystaj wzór pasów na serwetach czy bieżniku. Baw się także innymi elementami geometrycznymi, które dodatkowo podkreślą minimalizm i prostotę wystroju. Spróbuj poszukać dekoracji z ciekawą fakturą, które mimo prostych akcentów pozwolą na wybicie się z tłumu!

Stół wielkanocny w stylu tradycyjnym

Jeżeli planujesz udekorować stół w stylu tradycyjnym, wybierz jeden spośród kilku motywów, które idealnie wpasowują się w klasykę wielkanocnego stołu:

  • styl rustykalny - w tym przypadku ciekawym rozwiązaniem będzie wiklina, drewniane akcenty w tym podstawki pod talerze czy też świeczniki z metalu. Te dwa materiały niezwykle dobrze komplementują się i sprawiają, ze wszystko wygląda elegancko i jednocześnie swojsko. Wybierz motywy zwierzęce na serwetkach, obrusie czy też na niewielkich dekoracjach z wypalonego drewna
  • wiosenny i zielony - tutaj króluje wiosenna zieleń, która jest wszechobecna na talerzach, obrusach czy serwetach. Łącz ten kolor z żółcią oraz błękitem. Te kolory doskonale się uzupełniają i dobrze pasują do wiosennych tulipanów czy narcyzy w wazonie na stole wielkanocnym. Przełam całość delikatnym fioletem czy srebrem. Możesz także zrezygnować z serwet, jeżeli chcesz wyeksponować drewniany stół z wyraźnymi przetarciami.
  • klasyczny - tradycyjne białe obrusy z motywami wielkanocnego zajączka, kurczaczka czy pisanek na haftowanych obrusach i serwetach to klasyk. Zestaw go z bielą zastawy oraz wieńcem ze zdobionymi jajkami, gdzie możesz włożyć grubą świecę dekoracyjną. Wazon wypełnij baziami i bukszpanem co pozwoli poczuć tradycyjny klimat świąt.

Stół wielkanocny - potrawy

Do potraw, które powinny znaleźć się na wielkanocnym stole zalicza się kilka tych, które pozostają niezmiennie:

  • mazurek wielkanocny - to kruchy spód z nadzieniem z konfitury, marmolady oraz kremu kajmakowego, z lemon curd czy też masy budyniowej wymieszanej z masłem. Jest zdobiony motywami bazi, kurczaków, pisanek czy też baranka wielkanocnego,
  • żurek wielkanocny - żurek przygotowywany na zakwasie żytnim z dodatkiem białej kiełbasy, jajka, majeranku oraz chrzanu to jedna z podstawowych zup, która powinna pojawić się na wielkanocnym stole,
  • barszcz biały - nieco delikatniejsza zupa świąteczna, która jest łączona z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą,
  • sernik - może być tradycyjny, królewski, z rosą lub też zdobiony kajmakiem i orzechami. Dobrą sławą cieszy się też ten gotowany na herbatnikach, który jest prosty w przygotowaniu, gdy mamy nieczynny piekarnik podczas przedświątecznych przygotowań,
  • pasztet - możesz zrobić wersję mięsną z mięsem z wątróbki, antrykotu oraz kawałków boczku lub wegetariański z fasoli, cukinii czy cieciorki,
  • jajka faszerowane - nadziewane najczęściej pastami z dodatkiem mięsa lub warzyw czy szprotkami. Możesz je także zapiec w skorupkach i z bułką tartą,
  • pasta jajeczna - z dodatkiem majonezu, kawałków jajka, łososia czy też warzyw zmiksowana na gładką masę i okraszona kiełkami rzodkiewki czy lucerny,
  • babka majonezowa - to jedna z najsmaczniejszych babek wielkanocnych, wykonanych na bazie majonezu, jajek oraz mąki pszennej,
  • zupa chrzanowa - jedna z wyraźniejszych zup świątecznych z dodatkiem chrzanu. Polecana w szczególności na wywarze mięsnym i warzywnym ze śmietaną.

Czytaj też:

Wielkanoc - jak obliczyć, kiedy wypada to święto?

Co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym?