Spis treści:

  1. Naleśniki z mąki gryczanej
  2. Placki owsiane z bananem
  3. Ciasto z mąki kokosowej

Naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki wody lub mleka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj dokładnie z wodą lub mlekiem tak, aby nie powstały grudki.
  2. Jeżeli nie chcesz, aby naleśniki miały zbyt intensywny palony smak, wystarczy użyć mąki białej gryczanej, w wersji niepalonej.
  3. Dodaj jajko do całości i szczyptę soli. Wsyp skrobię ziemniaczaną.
  4. Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju lub masła i cienka strużką wylewaj ciasto.
  5. Smaż do momentu, aż pojawią się bąbelki powietrza.
  6. Jeżeli chcesz, aby były bardziej napowietrzone lub puszystsze, wystarczy dodać żółtko i ubitą pianę z białek do całości masy. Prostszym sposobem będzie uzupełnienie jej o łyżeczkę proszku do pieczenia w wersji bezglutenowej.

Porada:

Mąka gryczana jest używana przy pieczeniu chleba z mąką ryżową i kukurydzianą. najczęściej jest to taki sam procent zmieszanych mąk. Jeżeli nie chcemy, aby smak gryczanej wybijał się za mocno, warto użyć 20% mąki gryczanej, 40% mąki ryżowej i 40% mąki kukurydzianej. Własnoręcznie przygotowane miksy są lepsze, gdy chcemy móc kontrolować smak. Gotowe mieszanki dają nam jednak pewność, że konkretny wypiek nie będzie za bardzo zbity czy też odwrotnie.

Placki owsiane z bananem

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki owsianej,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta soli,
  • ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Banany dokładnie zmiksuj lub ugnieć za pomocą widelca.
  2. Dodaj roztrzepane jajka oraz mąką owsianą. Wymieszaj wszystko dokładnie lub przełóż do miksera na smoothie.
  3. Dodaj śmietanę, sól i ekstrakt waniliowy.
  4. Jeżeli chcesz uzyskać jeszcze ciekawszy smak, warto dodać odrobinę mąki kokosowej. Nie staraj się jednak zamienić jej całkowicie na tę ostatnią, gdyż placki są wtedy dość nieforemne i trudno je obrócić na drugą stronę podczas smażenia.
  5. Smaż wylewając na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem. Smaż po minucie z każdej stronie do zezłocenia.
  6. Podawaj z ulubionymi owocami i śmietaną.

Ciasto z mąki kokosowej

Składniki:

  • pół szklanki mąki kokosowej.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki kakao,
  • 4 średnie jajka,
  • pół szklanki erytrytolu,
  • puszka śmietany kokosowej lub duży pojemnik śmietany 30%

Przygotowanie:

  1. Mąkę kokosową wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia oraz kakao tak, aby nie powstały grudki.
  2. Ubij jajka na gładką i puszysta masę z cukrem.
  3. Ubij śmietanę kremówkę lub krem kokosowy.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych. Delikatnie zmieszaj szpatułką, aby nie zniszczyć napowietrzenia w masie.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  6. Piecz przez 50 minut do suchego patyczka.
  7. Takie ciasto jest doskonałe zwłaszcza w diecie ketogenicznej, jak i paleo.
  8. Jeżeli chcecie zastosować miks mąk bezglutenowych, warto zmieszać ze sobą w tym przypadku taką samą ilość kokosowej, ryżowej i jaglanej, aby uzyskać najlepsze efekty.