Spis treści:

  1. Od czego zależy wybór dobrej suszarki do grzybów i owoców?
  2. Rekomendowane suszarki do żywności
  3. Przygotowanie i sposób ułożenia produktów na suszarce

Wybór dobrej suszarki do grzybów i owoców - zasady

Pierwszą zasadą jest odpowiednia temperatura grzania, która powinna być stała. Jest to niezbędne, aby grzyby zostały wysuszone tak, aby zachować jak najwięcej właściwości odżywczych. Jej działanie polega na ogrzewaniu wnętrza powierzchni suszarki przez grzałkę, gdzie umieszczone są plastikowe tacki, między którymi jest odpowiednia przestrzeń, aby powietrze mogło swobodnie krążyć między piętrami.

Wewnątrz znajduje się niewielki wentylatorek, który spycha powietrze w dół urządzenia. Odpowiednia temperatura grzania zapewnia, że owoce czy grzyby po wrzuceniu do słoika nie zawilgotnieją, a w efekcie nie spleśnieją. Jeżeli będzie zbyt niska, zawartość wilgoci będzie zbyt wysoka, a produkty miękkie i zwiędnięte, zamiast lekkie i chrupiące.

Kluczowym kryterium powinna być temperatura oraz ilość tacek. Jeżeli masz spore zbiory ze swojej działki czy ogrodu, wybierz tę, która posiada kilka lub kilkanaście pięter - to z pewnością ułatwi i przyspieszy pracę nad przechowywaniem żywności na zimowy okres.

Rekomendowane suszarki do żywności

Przedstawiamy suszarki, które świetnie spiszą się podczas letnich zbiorów owoców i jesiennych zbiorów grzybów leśnych. W zależności od tego, jak często z nich korzystacie i jak dużo składników chcecie przetworzyć, dobraliśmy sprawdzone typy w zestawieniu:

Suszarka do grzybów i owoców Concept

To ciekawa propozycja suszarki, która ma 6 sit w zestawie, co pozwala na wielopiętrowe układanie grzybów i owoców, a przy tym zaoszczędzenie czasu i energii. To suszarka, która pozwoli na wysuszenie owoców, warzyw, grzybów, ziół, kwiatów, mięsa, ryb i makaronów.  Ma ona wbudowane zabezpieczenie przed przegrzaniem, co dodatkowo jest na plus.  Płynna regulacja temperatury pozwala na dopasowanie suszenia do składników. Jest to ciche urządzenie - 46 dB - jego praca jest wręcz niezauważalna.

Suszarka elektryczna do grzybów LUND

Suszarka elektryczna LUND przeznaczona do suszenia produktów spożywczych: owoców, warzyw, grzybów, kwiatów, ziół, mięs i ryb. Pozwala zachować wartości odżywcze i smakowe żywności konserwując ją na okres kilku miesięcy. Dzięki wbudowywanemu czasomierzowi istnieje możliwość zaprogramowania suszenia między 0,5 a 19,5 godziny. Dodatkowym atutem są akcesoria: siatka oraz tacka do suszenia małych produktów, np. ziół i herbaty. Posiada też regulację temperatury i regulację wysokości sit.

Suszarka do grzybów i owoców BASS POLSKA

ZALETY:

  •     Pięć wyjmowanych tac, których wysokość można dowolnie regulować.
  •     Wbudowany czasomierz daje możliwość ustawienia optymalnego czasu suszenia produktów.
  •     Wykonana z tworzywa ekologicznego BPA free.
  •     Pokrywa zabezpieczająca przed owadami i kurzem.
  •     Kompaktowy rozmiar.
  •     Cicha praca.
  •     Zabezpieczenie przed przegrzaniem umożliwia przeprowadzenie długotrwałego procesu suszenia.
  •     Umożliwia łatwe i skuteczne konserwowanie żywności, zatrzymywanie smaku i zapachu oraz wartości odżywczych suszonych produktów.
  •     Pozwala delektować się smakiem suszonych owoców, warzyw, grzybów i ziół przez cały rok, bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Przygotowanie i sposób ułożenia produktów na suszarce

Odpowiednie przygotowanie produktów jest kluczem do sukcesu podczas końcowego etapu suszenia i przechowywania. Należy pamiętać, aby dokładnie oczyścić grzyby i sprawdzić czy wśród nich nie znajdują się trujące osobniki oraz inne składniki zanieczyszczeń - to one najczęściej dostają się w drobne szczeliny sitek i powodują gnicie czy pleśń.

Kroimy na równe plasterki tej samej grubości - wtedy będziemy mieć pewność, ze wszystkie produkty wysuszą się w tym samym czasie. Cieńsze plastry potrzebują około 5 godzin na całkowite wyschnięcie, natomiast te grubsze około 8 godzin. Nie oszczędzajmy na czasie i pozwólmy wodzie odparować, aby po zamknięciu w słoik grzyby czy owoce nie zawilgotniały. To ważne, aby żywność została przechowana prawidłowo.