Odporność nie zależy tylko od zmian pogodowych i wahań temperatury, jest natomiast z reguły uwarunkowana trybem życia. Niewłaściwa dieta, stres, używki, brak snu czy aktywności fizycznej niekorzystnie wpływają na zdrowie, zwiększając ryzyko ataków bakterii i wirusów odpowiedzialnych za wywoływanie chorób. W każdej jesiennej diecie powinny się zatem znaleźć witaminy i minerały, dzięki którym organizm zyska ochronę przed infekcjami.

Dieta wzmacniająca odporność

Najprostszym, a zarazem najskuteczniejszym sposobem budowania trwałej odporności jest właściwa, zbilansowana dieta. Zdrowa dieta powinna zawierać 5 posiłków dziennie, spożywanych regularnie co 3 - 4 godziny. Podstawą diety, istotną również z punktu widzenia układu immunologicznego, powinny być warzywa i owoce. Zgodnie z zaleceniami WHO- Światowej Organizacji Zdrowia należy zjadać, co najmniej 400g owoców i warzyw dziennie.

Warto podkreślić, że łatwo przyswajalnym sposobem dostarczania do organizmu warzyw i owoców jest spożywanie soków, musów czy przetworów np. w postaci kiszonek.

Witaminy chroniące przed infekcjami

By zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego warto do swojej diety wprowadzić pokarmy bogate w witaminy A i C, witaminy z grupy B, a także kwasy omega 3 i cynk.

Jedną z podstawowych witamin kształtujących odporność organizmu jest witamina C. Pozwala ona na wzrost odporności organizmu, poprzez działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego czy długotrwałego stresu. Ponadto witamina C pozytywnie oddziałuje na organizm, ograniczając uczucie znużenia i zmęczenia. Bogate źródła witaminy C znajdują się w natce pietruszki, czarnej porzeczce, jagodach, cytrusach czy warzywach kapustnych.

Prowitamina A, dzięki uczestnictwu w budowaniu ochronnego śluzu nabłonka wyścielającego między innymi jamę ustną, nos czy gardło, przyczynia się do wzrostu odporności organizmu na infekcje, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Prowitaminę A można znaleźć we wszystkich sokach warzywnych i owocowych oraz m.in.: w papryce, morelach, pomidorach, brokułach marchwi i kapuście.

Istotna z punktu widzenia kształtowania właściwej odporności jest również witamina D. W okresie jesienno-zimowym, kiedy nie jest wytwarzana w odpowiedniej ilości w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, powinna być dostarczana wraz z pożywieniem. Źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, żółtko jaja kurzego oraz sery.

Kwasy omega 3, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagają działanie układu immunologicznego, niwelują stany zapalne i znacząco ograniczają ryzyko infekcji. Dodatkowo mają działanie antyalergiczne. Najlepszym źródłem kwasów omega 3 są ryby, właściwy poziom zawartości w organizmie tychże kwasów zapewnia również suplementacja w postaci tranu, zwłaszcza z kryla.

Cynk z kolei to jeden z makroelementów, odgrywających znaczącą rolę w kształtowaniu odporności organizmu na infekcje i stany zapalne. Cynk możemy znaleźć w owocach morza, mięsie, rybach, a także orzechach, jajkach i nabiale.

Jedną z witamin biorących udział w budowaniu ogólnej odporności organizmu jest witamina B6. Możemy ją znaleźć min. w: wątróbce, rybach, awokado, pełnoziarnistej mące, szpinaku, orzechach włoskich czy bananach. Obecność witaminy B6 w organizmie jest również niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek i przeciwciał.

Z kolei witamina E, jako silny przeciwutleniacz, chroni organizm przed infekcjami, usuwając gromadzące się podczas infekcji wolne rodniki. Witaminę E znajdziemy w nasionach słonecznika, kiełkach, orzechach laskowych czy oliwie z oliwek.