Spis treści:

  1. Sposób 1
  2. Sposób 2
  3. Sposób 3
  4. Sposób 4
  5. Sposób 5

Soda oczyszczona i maślanka

Maślanka jest idealnym produktem mlecznym, który orzeźwia i pozwala zagęścić niektóre desery czy wypieki. Jej kwaskowaty posmak pozwala balansować słodycz ciast, kremów czy innych wypieków. W połączeniu z sodą oczyszczoną jej kwas reaguje z nią i pozwala na stopniowy wzrost objętości wypieków. Możesz wykorzystać zarówno naturalną jak i smakową - truskawkową, z czekoladą czy też waniliową. Wystarczy użyć pół szklanki maślanki oraz ćwiartkę łyżeczki sody oczyszczonej, aby zastąpić łyżeczkę proszku do pieczenia. Pamiętaj, że jeżeli ciasto będzie zbyt płynne od oczekiwanego, wystarczy, ze dodasz odrobinę więcej mąki, aby nie powstał zakalec.

Soda oczyszczona i ocet winny lub jabłkowy

Kilka kropel octu jabłkowego rozpuszczonego w szklance wody i wypitego na czczo, pozwala na przyspieszenie przemiany materii. Podczas przygotowywania wypieków sprawdzi się także ocet winny czy jabłkowy. Ten ostatni może nadawać nieco kwaśnego intensywnego smaku, dlatego też polecany jest do owocowych ciast. Połącz ćwiartkę łyżeczki sody oczyszczonej z połową łyżeczki octu, aby zastąpić łyżeczkę proszku do pieczenia. W ten sposób możesz mieć pewność, że babka piaskowa czy ciasto jogurtowe wyrośnie dostatecznie.

Soda oczyszczona i kefir

Kefir podobnie jak maślanka świetnie sprawdzi się do wyrośnięcia ciasta. Ma nieco bardziej kwaśny posmak, dlatego użyj go do słodszych wypieków, które wymagają zbalansowania słodyczy. Wybierz także ten smakowy z dodatkiem owoców, jeżeli masz taką możliwość. Połącz ćwiartkę łyżeczki sody oczyszczonej z połową szklanki kefiru naturalnego lub smakowego. Jeżeli konsystencja ciasta będzie zbyt wodnista, pamiętaj aby dodać większą ilość mąki.

Soda oczyszczona i sok z cytryny

Sok z cytryny i limonki to nieodłączny składnik wielu sosów, kremów do ciast czy drinków. Zarówno sok, jak i skórka doskonale poprawią objętość ciasta podczas wyrastania. Wystarczy, ze połączysz ćwiartkę łyżeczki soku z cytryny z ćwiartką łyżeczki sody oczyszczonej. Kwas aktywuje sodę i pozwoli na sprawne wyrośnięcie i uniknięcie zakalca w cieście. Możesz użyć także gotowego soku z cytryny w pojemniczku, ale nie zalecamy zamieniać go kwaskiem cytrynowym.

Soda oczyszczony i melasa

Melasa to często spotykany składnik wypieków w ciastach w przepisach amerykańskich. Jej kwasowość pozwala na lepsze wyrośnięcie bez konieczności użycia proszku do pieczenia. Wymieszaj ćwiartkę łyżeczki melasy z ćwiartką łyżeczki sody oczyszczonej. Pamiętaj, że melasa ma dość intensywny, lekko karmelowy smak - nada się do nieco kwaskowych wypieków, aby podkreślić ich słodycz. Dobrze sprawdzi się także w sernikach, ciastach z dodatkiem kremu toffi czy kajmaku.

Zobacz też:

Nietypowe zastosowania mąki ziemniaczanej - sprawdź!