Mamy aż trzy wersje chusteczek antybakteryjnych. W zależności od tego kto i do czego będzie ich używać, może użyć najlepszego dla siebie przepisu, sprawdźcie!

Chusteczki antybakteryjne – dla dorosłych

Chusteczki antybakteryjne dla dorosłych są bez składników pielęgnujących. Jest to płyn o ok. 76% zawartości etanolu lub alkoholu, dzięki czemu skutecznie zabija bakterie.

Składniki:                                                     

  • szczelnie zamykany woreczek strunowy wielokrotnego użytku
  • 10 płatków papieru kuchennego lub ręczniczków bawełnianych
  • 40 ml spirytusu lub alkoholu izopropylowego
  • 10 ml wody (destylowanej lub zwykłej)
  • kilka kropel olejku eterycznego, który posiada właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze (np. lawendowy, cytrynowy, pomarańczowy czy eukaliptusowy)

Sposób przygotowania:

  1. Na dużym talerzu lub w misce rozkładamy płasko jeden na drugim 10 płatków ręcznika papierowego lub ręczników bawełnianych złożonych na pół.
  2. Do oddzielnej miski wlewamy alkohol lub spirytus, wodę, olejek i dokładnie mieszamy.
  3. Miksturę wlewamy łyżką na ręczniki tak, aby były równo nasączone płynem. Powinny być one mokre.  Jeżeli mamy zbyt dużo płynu, możemy dodać kilka dodatkowych ręczników.
  4. Gotowe ręczniki przekładamy do woreczka, usuwamy nadmiar powietrza i zamykamy go.
  5. Jeżeli po użyciu dłonie będą suche, możemy posmarować je kremem.

Chusteczki antybakteryjne – dla dzieci

Chusteczki antybakteryjne dla dzieci są delikatniejsze i mają składniki pielęgnacyjne.

Składniki:

  • szczelnie zamykany woreczek strunowy wielokrotnego użytku
  • 10 płatków papieru kuchennego lub ręczniczków bawełnianych
  • 40 ml spirytusu lub alkoholu izopropylowego
  • 10 ml żelu aloesowego 99% lub 10 ml żelu bambusowego 99% lub 5 ml wody i 5 ml gliceryny
  • możemy dodać 2-4 krople olejku eterycznego

Sposób przygotowania:

  1. Podobnie jak przy chusteczkach dla dorosłych, układamy na sobie 10 płatków ręcznika złożonych na pół.
  2. Do oddzielnego naczynia wlewamy spirytus lub alkohol, dolewamy do niego żel lub wodę i glicerynę oraz olejek eteryczny.
  3. Przygotowaną miksturę wlewamy na ręczniki papierowe.
  4. Mokre ręczniki przekładamy do woreczka strunowego, usuwamy nadmiar powietrza i szczelnie zamykamy.

Chusteczki antybakteryjne do dezynfekcji powierzchni

Możemy przygotować płyn o ok. 95% zawartości etanolu, który skutecznie zabije bakterie i zarazki.

Sprawdź jakie powierzchnie należy dezynfekować codziennie!

Składniki:

  • szczelnie zamykany woreczek strunowy wielokrotnego użytku
  • 10 płatków papieru kuchennego lub ręczniczków bawełnianych
  • 50 ml spirytusu lub alkoholu izopropylowego

Sposób przygotowania:

  1. Na duży płaski talerz wlewamy 50 ml spirytusu a następnie kładziemy na to złożone na pół ręczniczki.
  2. Powinny być mokre z obu stron i przekładamy je do woreczka strunowego, usuwamy nadmiar powietrza i szczelnie zamykamy.

Do tych chusteczek nie używamy składników pielęgnujących i olejków, ponieważ mogą one zostawiać smugi na czyszczonych przez nas powierzchniach.